Društvo

Među brucošima tradicionalno najpopularniji Pravni i Ekonomski

Studenti nek upišu šta ih zanima, da ne gledaju toliko statistiku

Interesovanja za IT sektor su jako velika i to je zanimanje koje i na globalnom nivou nedostaje na tržištu rada. Deficitaran je i medicinski kadar, te iz oblasti društvenih nauka, kao, na primjer, od nastavnih smjerova učitelji i vaspitači, rekao je prorektor UCG prof. dr Veselin Mićanović

Studenti nek upišu šta ih zanima, da ne gledaju toliko statistiku Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

Filološki fakultet Univerziteta Crne Gore ove studijske godine upisivaće na programima manje studenata, na pojedinima je taj broj skoro duplo manji. Uskladili su listu sa potrebama tržišta rada, ali i na osnovu dosadašnjih interesovanja brucoša.

Ovaj fakultet je do sada uvijek raspisivao maksimalan broj slobodnih mjesta, prema licenci Ministarstva prosvjete, rekla je prodekanka za nastavu na fakultetu doc.dr Nataša Jovović.

Na Studijskom programu za engleski jezik i književnost i dalje se raspisuje maksimalan broj mjesta po licenci – 80 studenata, na Studijskom programu za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti ima mjesta za 30 brucoša, od maksimalnih 55, a na Studijskom programu za srpski jezik i južnoslovenske književnosti 30, od maksimalnih 45. Na Studijskom programu za ruski jezik primaće 15 studenata, od maksimalnih 50, na Studijskom programu za italijanski jezik i književnost 30, od maksimalnih 45, na Studijskom programu za francuski jezik 25, od maksimalnih 45, i na Studijskom programu za njemački jezik 25, od maksimalnih 40.

Prorektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Veselin Mićanović kazao je da je na Filološkom smanjen broj mjesta na skoro svim studijskim programima, te da je analiza tržišta rada primarni kriterijum kojim se rukovode fakulteti prilikom definisanja slobodnih mjesta za brucoše.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore Andrej Vukčević kaže da oni nijesu analizirali tržište rada, niti imaju za to kapaciteta. Svakako afirmativno gledaju na proširenje rang lista za upis, ukoliko postoji veliko interesovanje studenata za određeni studijski program, u situacijama kada je broj predloženih budžetskih mjesta manji od broja mjesta predviđenih licencom, uz ispunjenost ostalih uslova koji garantuju odgovarajući kvalitet nastave.

Prorektor Mićanović, upitan hoće li na nekim fakultetima ove godine, možda, stopirati upis ako su procijenili da ima dovoljno kadra na tržištu, kaže da nemaju situaciju da je negdje, na bilo kom programu, došlo do stopiranja upisa.

-Imamo, istina, slučaj metalurgije gdje je interesovanje svršenih srednjoškolaca jako malo, ali i tamo će biti obezbijeđen upis jer na tržištu rada nemamo zasićenje po tom pitanju – kazao je Mićanović.

Koji kadar nedostaje

Komentarišući koji je deficitaran kadar na tržištu i šta bi preporučio brucošima, Mićanović odgovara da su interesovanja za IT sektor jako velika i to je zanimanje koje i na globalnom nivou nedostaje na tržištu rada. Dodaje da je deficitaran i medicinski kadar, te iz oblasti društvenih nauka, kao, na primjer, od nastavnih smjerova učitelji i vaspitači.

- Međutim, i ostale oblasti kao što su ekonomija i pravo nađu svoje mjesto na tržištu rada tako da i dalje vlada veliko interesovanje i za ta zanimanja – rekao je on.

Na Univerzitetu Crne Gore registrovano je 66 studijskih programa. Mićanović smatra da je sigurno najvažnija vodilja prilikom odabira studijskog programa odabir onaj za koji svršeni srednjoškolci imaju afiniteta, gdje imaju potencijal, kao i svoj lični osjećaj za tu oblast u smislu da im pripada i da se njom mogu baviti.

-Naravno, bez ljubavi prema nekom pozivu mislim da ne možemo ni uživati u kasnijoj realizaciji, odnosno u svojim radnim obavezama – kaže prorektor.

Govoriti o popularnosti studijskih programa je dosta, prema riječima Mićanovića, subjektivno pitanje.

-Veliko interesovanje vlada za IT sektor, medicinske nauke i farmaciju, ali i za studijske programe koji se tiču obrazovanja učitelja, psihologiju i predškolsko vaspitanje. Sve su to programi gdje postoji deficit kadrova na tržištu rada, pa samim tim i izazivaju veliko interesovanje svršenih srednjoškolaca – istakao je on.

Studentski parliament Univerziteta Crne Gore komparativno analizirajući podatke o broju prijava podnesenih za upis na fakultete, dolazi do podataka da su tradicionalno najpopularniji fakulteti Pravni, Ekonomski, Medicinski, Filozofski, Elektrotehnički i Fakultet političkih nauka.

Podaci ukazuju na to da su među svršenim srednjoškolcima popularniji fakulteti u oblasti društveno-humanističkih nauka, ali da je u posljednje vrijeme prisutan i trend interesovanja za tehničke fakultete, naročito za studijske programa u oblasti programiranja i računarskih nauka.

Predsjednik Studentskog paralemtna Andrej Vukčević kaže da studentima mogu preporučiti da bez obzira što statistika, odnosno evidencija Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, pokazuje, da je najviše nezaposlenih svršenih visokoškolaca društveno-humanističkog usmjerenja, ipak, studenti tih obrazovnih profila se suštinski najviše i zapošljavaju. Ističe da u vremenu digitalne transformacije društva i globalizacije, naravno, dolazi do povećane potrebe za korišćenjem savremenih informacionih tehnologija, a znanja iz oblasti programiranja, računarskih nauka i robotike svakako jesu dobar izbor ukoliko na taj način anticipiramo promjene.

-U svakom slučaju – donošenje odluke o odabiru fakulteta, odnosno konkretnog studijskog programa jeste jedna od važnijih odluka u životu mlade osobe, a studentima poručujemo da se najviše vode svojim interesovanjima, a ne toliko statističkim podacima i ostalim pokazateljima – naveo je Vukčević.

Stav SPUCG je da, u cilju smanjenja pritiska na svršene srednjoškolce, a u vezi sa upisom fakultet, treba liberalizovati politiku prepisivanja sa jednog na drugi kompatibilni studijski program u okviru iste univerzitetske jedininice.

Studenti žele defektologiju, veterinu…

Studenti priželjkuju da se otvore neki novi programi. Studentski parlament Univerziteta Crne Gore, na osnovu podataka od studentskih predstavnika, i analizirajući rezultate projekta ,,Dan otvorenih vrata Univerziteta Crne Gore“, zaključuje da postoji interesovanje za studijske programe bezbjednost i kriminalistika, koji je nekada realizovao Pravni fakultet UCG, te međunarodna bezbjednost (koji bi potencijalno realizovao Fakultet političkih nauka UCG), te hemiju, defektologiju i veterinu, u okviru odgovarajućih univerzietskih jedinica.

Prorektor Mićanović kaže da planiraju da otvore studijski program za ekonomiju na engleskom jeziku na Ekonomskom fakultetu. Proces akreditacije je u završnoj fazi, ukoliko dobiju licencu prije planiranog upisa, imaće i ovaj program u ponudi za zainteresovane svršene srednjoškolce koji žele da se obrazuju na stranom jeziku. Mićanović ističe i da je studijski program za mehatroniku na Mašinskom fakultetu ove godine dostupan srednjoškolcima, od prvog upisnog roka. 

Ukinuti eksternu maturu

Predsjednik Studentskog parlamenta Andrej Vukčević kaže da treba ozbiljno razmotriti mogućnost ukidanja eksterne mature, ukoliko već procjene pokazuju da je neefikasna, te uvesti funkcionalni prijemni ispit za osnovne studije za sve fakultete.

- Što bi i isključilo potrebu za provjeravanjem, odnosno postojanjem prohodnosti srednjih škola ka odgovarajućim fakultetima – rekao je on.

Đaci treba da rade testove karijerne orijentacije

Predsjednik Studentskog parlamenta Andrej Vukčević navodi da bi bilo poželjno da se učenicima završnih godina srednjih škola nudi mogućnost karijernog savjetovanja, koja bi uključivala i izradu testova karijerne orijentacije – u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore koji vjerovatno posjeduje stručnjake odgovarajućih profila – karijerne savjetnike, ali i sa ostalim relevantnim stručnjacima, primarno psiholozima, uz podršku nastavnog kadra koji bi, takođe, bio važan učesnik u procesu procjene afilijacije/a učenika.

Dosadašnja praksa, prema njegovim riječima, pokazuje da najveći broj upisanih studenata istraje i završi studijski program koji su upisali.

Vukčević smatra da na preveniranju ,,pogrešnog odabira“ fakulteta treba raditi sistemski, na nivou srednje, ili čak i osnovne škole.

-Broj ispisanih studenata, odnosno broj zahtjeva za prepis sa jednog studijskog programa na drugi, odnosno sa jedne univerzitetske jedinice na drugu (naravno, uz ispunjavanje uslova kompatibilnosti), nije naročito veliki, odnosno ne postoji statistički značajna promjena u odnosu na prethodne godine – naveo je on.

Iz Karijernog centra Univerziteta Crne Gore upućuju poziv svim srednjoškolcima, maturnatima, da prije konkursa za upis, mogu doći da se konsultuju, te da bez zadrške kontaktiraju i službe za studentska pitanja univerzietskih jedinica i zvanična studentska predstavnička tijela na jedinicama – studentska vijeća.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.