Svijet

Strujni kolaps opasan po indijske finansije

Izvor

Prekid napajanja električnom energijom unosi veliku nervozu u poslovanje mnogih velikih kompanija.

To je bila loša, neprofitabilna, sedmica za biznismena Višala Gautama. Njegova IT kompanija pravi veb stranice za kompanije u Australiji i Engleskoj.

No, od ponedjeljka nije bio u mogućnosti da realizuje svoje poslovne obaveze zbog nestanka električne energije.

„Moj profit je pao. Izgubio sam dva važna ugovora ove sedmice, jer nismo mogli da isporučimo proizvode svojim klijentima na vrijeme“, kaže Višal Gutam i pita se kako da nastavi raditi u takvom okruženju.

Vlada kaže kako je do zastoja došlo zbog prekomjerne i neodobrene potrošnje električne energije nekih saveznih država.

Ali ono što je evidentno jeste da potražnja za električnom energijom u toj zemlji drastično raste posljednjih godina, zajedno s jačanjem ekonomije, no razvoj sistema ne slijedi ih istom brzinom.

„To se sigurno nije trebalo desiti i to je incident koji se može izbjeći. Ja bih rekao reformom distribucijske mreže. Neka od distribucijskih preduzeća su u lošem stanju, trebate pogledati njihove finansijske probleme, koji se trebaju restrukturirati“, kaže Anil Razdan, bivši sekretar energetike.

Indijska ekonomija uzdrmana je ovom energetskom krizom. I kako se mnoga energetska postrojenja raspadaju, vlada premijera Manmohana Singa se bori da uvjeri javnost se to neće dogoditi opet.

„Mreža se stabilizovala i sada se trebamo truditi da se takve stvari ne ponove i za to je formirana komisija, sa kojom ću imati posebnu sjednicu“, kaže Verapa Moili, indijski ministar energetike.

Prethodnih mjeseci deficiti u napajanju električnom energijom iznosili su 12 odsto. Indijske državne vlasti taj problem pokušavaju riješiti razvojem i izgradnjom nuklearnih elektrana.

No, zasad se iz tog izvora u zemlji proizvodi samo tri posto energije. Zato analitičari predviđaju da će, ako ne dođe do veće investicije u energetski sektor, stanovnike Indije, poput Višala, u budućnosti čekati nova "zamračenja".

Foto: davidtann.net

Portal Analitika