Politika

Poslanica BS ocijenila

Strujić-Harbić: Vlada je hibridna, nedovoljno stručna i bez kapaciteta da vodi državu

Nećemo odustati od prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici. Ponovo ćemo ga predložiti parlamentu u martu – kazala je Kenana Strujić-Harbić

Strujić-Harbić: Vlada je hibridna, nedovoljno stručna i bez kapaciteta da vodi državu Foto: Foto: Skupština Crne Gore
PobjedaIzvor

Nova Vlada je hibridna, nedovoljno stručna i bez kapaciteta da vodi državu - ocijenila je u intervjuu Pobjedi Kenana Strujić-Harbić, poslanica Bošnjačke stranke.

Strujić-Harbić je kazala da ,,postoji realna mogućnost od ponavljanja grešaka iz devedesetih godina, usljed nenaučenih političkih lekcija“ i poručila da će svaka ideja i namjera urušavanja Crne Gore kao moderne, građanske, antifašističke, multivjerske i multinacionalne, proevropske i proatlanske države naići na snažan otpor Bošnjačke stranke.

POBJEDA: Više puta ste upozoravali da su Bošnjaci u Crnoj Gori zabrinuti nakon parlamentarnih izbora. Zbog čega je tako? Kako biste ocijenili položaj bošnjačkog naroda trenutno u Crnoj Gori?

STRUJIĆ-HARBIĆ: Bošnjaci su zabrinuti sa razlogom. Uzmite u obzir da je došlo do promjene vlasti u Crnoj Gori na način što se nova vlast, van svih evropskih i modernih načela i prakse, konstituisala u manastiru pod Ostrogom i pod patronatom SPC koja je devedesetih godina bila jedan od glavnih podstrekača rata u BiH i inspirator genocida u Srebrenici. Da je konstituisana između tri koalicije od kojih najveću podršku ima antievropska, retrogradna i velikosrpska politika oličena u DF-u. Aktivnosti upravo te i takve politike i ideologije gledali smo devedesetih godina na ovim prostorima na kojima se posljedice i danas snažno osjećaju. Najveću štetu te politike pretrpjeli su upravo Bošnjaci. Postoji realna mogućnost od ponavljanja grešaka iz devedesetih usljed nenaučenih političkih lekcija.

Uzmite u obzir da je nova Vlada, izuzimajući potpredsjednika, jednonacionalna i jednovjerska. Poređenja radi, u prethodnoj Vladi bošnjački narod je bio zastupljen čak sa pet ministara i jednim potpredsjednikom. Danas svjedočimo otpuštanju i smjenjivanju pripadnika bošnjačke nacionalnosti sa poslova i pozicija kojima upravlja Vlada, čime se šalje loša poruka ne samo Bošnjacima u Crnoj Gori nego i drugim manje brojnim narodima. Smatramo da je ova Vlada hibridna, nedovoljno stručna i bez kapaciteta da vodi državu. Sve su to razlozi zbog kojih imamo razloga da budemo zabrinuti.

POBJEDA: Kako ste doživjeli to što je parlamentarna većina u noći 29. decembra na sjednici Skupštine odbila da uvrsti u dnevni red rezoluciju o genocidu u Srebrenici, čiji je predlagač Bošnjačka stranka, i to bez prisustva poslanika Vaše partije?

STRUJIĆ-HARBIĆ: To je svakako loša poruka nove Vlade. Novoj vlasti u Crnoj Gori i političkim subjektima koji su je podržali, usta su bila puna poruka pomirenja i ujedinjenja Crne Gore. Nadali smo se da će sa riječi preći na djela i podržati bar da se ova tačka nađe na dnevnom redu skupštinskog zasijedanja, to bi zaista predstavljalo politički i civilizacijski iskorak. Ujedno, to je bio i test da se pokaže da li nova vladajuća struktura ima kapaciteta za ovakve državničke iskorake. Nažalost, ni ovdje nijesu pokazali da imaju demokratskog kapaciteta i volje da se bave pitanjima koja su jako važna za manjinske narode u Crnoj Gori. Ipak, mi nećemo odustati od rezolucije, ponovo ćemo je predložiti parlamentu u martu.

POBJEDA: Bošnjačka stranka, kao ni ostatak opozicije, nije prisustvovala posljednjem skupštinskom zasijedanju u prošloj godini. Hoćete li doći na sjednicu 18. februara?

STRUJIĆ-HARBIĆ: Bošnjačka stranka želi da se poštuje Ustav Crne Gore. Kazali smo da ćemo biti konstruktivna opozicija, ali ne na štetu naših političkih interesa i na štetu poštovanja zakonskih i ustavnih normi. Kao što znate, problematične su određene stvari sa prethodne dvije sjednice Skupštine u vezi sa kvorumom. Upućena je inicijativa Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti. Mi samo želimo da se poštuju Ustav i zakoni ove države, a svakako bićemo konstruktivan faktor u radu Skupštine Crne Gore.

POBJEDA: Kako komentarišete dosadašnje poteze nove Vlade?

STRUJIĆ-HARBIĆ: Postoji nepisano pravilo po kome se daje vremenski prostor od sto dana svakoj vladi, prije nego se da prva ocjena njenog rada. Obzirom da taj rok još uvijek nije istekao sačekaćemo sa prvom ozbiljnijom ocjenom njenog rada, iako smo već iznijeli na početku naše bojazni u vezi sa novom Vladom i čak pomenuli neke odluke koje nam se ne dopadaju.

POBJEDA: Iz DPS-a pozivaju na okupljanje sa tradicionalnim partnerima i svim progresivnim snagama koje su spremne da se suprotstave urušavanju države. Kakav je odgovor BS-a?

STRUJIĆ-HARBIĆ: Podsjetiću Vas da su Bošnjaci gotovo stoprocentno podržali obnovu državnosti Crne Gore na referendumu 2006. godine. Procenat podrške nezavisnosti Crne Gore veći je bio u Rožajama nego na Cetinju. To dovoljno govori o privrženosti bošnjačkog naroda Crnoj Gori i interesima Crne Gore kao zajedničke kuće svih njenih naroda. Svaka ideja i namjera urušavanja Crne Gore kao moderne, građanske, antifašističke, multivjerske i multinacionalne, proevropske i proatlanske države naići će na snažan otpor Bošnjačke stranke. Sa druge strane, svi koji zagovaraju ovakvu viziju Crne Gore dobrodošli su kao naši partneri.

POBJEDA: Kako komentarišete prijedlog beranskog savjeta za predlaganje naziva naselja, ulica i trgova da se ulica u Beranama nazove po Ratku Mladiću, osuđenom za ratne zločine?

STRUJIĆ-HARBIĆ: Zaista vjerujem da se zbog ovakve inicijative juče i danas srami cijela Crna Gora. Samim tim što jednu takvu ličnost predlažete da nosi naziv neke ulice, vi automatski šaljete poruku Bošnjacima da je ovo neka nova Crna Gora. Mi nećemo na to pristati. Prošla su ta mračna vremena. Pozitivno je što je pravovremeno reagovala EU i to je poruka partijama čiji su predstavnici podržali ovaj prijedlog da ne mogu samo deklarativno biti evropejci, već to moraju pokazati na djelima.

Predložiće Ibrahimovića za potpredsjednika parlamenta

POBJEDA: Nove izmjene Poslovnika predviđaju da jedan od potpredsjednika parlamenta bude predstavnik manjinskih partija. Hoćete li predložiti kandidata i, ako hoćete, koga?

STRUJIĆ-HARBIĆ: Ovaj prijedlog vidimo kao pozitivan pomak rada Skupštine Crne Gore. Svakako da smo kao najjača partija iz reda autentičnih predstavnika manjinskih naroda zainteresovani za to mjesto. Imaćemo svog kandidata i to će najvjerovatnije biti šef poslaničkog kluba BS-a Ervin Ibrahimović.

Portal Analitika