Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Striković: Spajić može kao Grunf iz Alan Forda obećavati, ali u zdravstvu populizam košta života

Striković: Spajić može kao Grunf iz Alan Forda obećavati, ali u zdravstvu populizam košta života

Kandidat na listi “SDP – Za našu kuću” dr Adnan Striković komentarisao je danas program „Zdravlje sad“ koji je Milojko Spajić predstavio i pritom obećao „unaprjeđenje zdravlja cjelokupne populacije“. 

Striković: Spajić može kao Grunf iz Alan Forda obećavati, ali u zdravstvu populizam košta života Foto: SDP
Portal AnalitikaIzvor

"Pritom je riječ o čovjeku koji je ukinuo zdravstveni fond te u njemu napravio rupu koja sad rezultira trajno skupim i nedostupnim lijekovima, dugačkim listama čekanja i slabljenjem javnog zdravstva", kazao je Striković. 

Kao ljekar, Striković je upozorio da su instant rješenja i nerealna obećanja u zdravstvu opasna. U medicini se ne može ništa sakriti i u njoj ne pomaže mahanje čarobnim štapićima.

„U finansijama Spajić možda može kao Grunf iz Alan Forda obećavati - manje ćete raditi, više zarađivati. Sad taj isti populizam primjenjuje na medicinu. U zdravstvenom sistemu lažna obećanja i populizam koštaju života" rekao je doktor Striković te dodao da sve što radi „Evropa sad“ znači slabljenje javnog, a jačanje privatnog zdravstva. 

Striković je istakao kako je ideju o organizovanju Kliničkog Centra Crne Gore kao Univerzitetskog kliničkog centra javno izložio prije punih 23 godine kao jedini student član Savjeta Medicinskog fakulteta. No, Univerzitetski klinički centar nije građevinsko pitanje i nova zgrada, već pitanje uređivanja haosa u upravljanju i nedostatka kadrova.

„U PES-u uopšte nijesu svjesni da nam je većina bolnica ispod kadrovskog minimuma, da na birou rada nema nijedan specijalista i subspecijalista. Stoga igra u kojoj dosadašnji KCCG nastavlja rad kao gradska bolnica, a gradi se nešto novo nije moguća. Neka ne rasturaju i ne dijele instituciju u kojoj radi preko 400 ljekara i 2000 zaposlenih i koja je u mogućnosti da zbrine i najkompleksnije pacijente na valjan način. Od takvih ideja korist će imati samo privatne poliklinike“, rekao je Striković i dodao da se može napraviti još 10 ustanova u Podgorici, ali KCCG će ostati ustanova tercijarnog nivoa jer on to faktički jeste i ne može odlukom postati gradska bolnica.

Striković je takođe Spajiću poručio da obećava „brda i doline“ negdje dalje, a da zdravstveni sistem pusti onima koji znaju kako reorganizacijom unutar sistema smanjiti liste čekanja, kako regionalnom saradnjom obezbijediti dovoljno ljekova po nižim cijenama, kako sistemski jačati kadrovsku bazu i zdravstvene ustanove u cijeloj državi.

Portal Analitika

Komentari (7)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
j jasamovo_neregistrovani
05.06.2023. 19:27

Meni on vise lici na SerOlivera PLJACKAJ SIROTINJU I POKLANJAJ BOGATIMA njegova deviza je

2
1
K Kuč_neregistrovani
07.06.2023. 23:50

@jasamovo_neregistrovani Misliš Superhik?

0
0
b bidon_neregistrovani
05.06.2023. 15:10

On i jeste neka vrsta Grunfa, "Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega", ".Bolji je nečastan bijeg nego častan poraz","Bolje gotova gotovina nego čekovno očekivanje".

10
1
L Lotta_Continua_neregistrovani
05.06.2023. 15:29

@bidon_neregistrovani ...."Ako se bojite duha, napite se PIK piva do uha"; ili " Ko trči, ne hoda"; ili " Bolje imat više, neg manje. Ako imaš više, više si moźeš kupit"

6
1
b bidon_neregistrovani
05.06.2023. 15:48

@Lotta_Continua_neregistrovani "Tko izgubi dobitak, dobije gubitak."

6
1
L Lotta_Continua_neregistrovani
05.06.2023. 18:51

@bidon_neregistrovani ..... pozdrav za prijatno veče " Oni su dvojica, a mi smo sami". Obožavao sam legendarni strip Magnusa i Bankera. Grunf i Sir Oliver omiljeni, Bob Rock - kao Dritan od Abazovića, Jeremija, Br.1....Alan Ford po liku Pitera O,Tula....Ah, bilo je i nekad lijepo živjeti

1
0