Abiznis

Strani proizvođači vode i dalje dominiraju na CG tržištu

IzvorIzvršni direktor fabrike Akva /Aqua/ Monta, Vladan Drašković, kazao je da je flaširana voda koja se proizvodi u Crnoj Gori ove godine na domaćem tržištu zastupljenija nego prethodnih, ali rezultati nijesu zadovoljavajući i pobjedu u toj oblasti odnosi strana konkurencija.

»Konačne rezultate o zastupljenosti crnogorskih voda na domaćem tržištu imaćemo tek kada se završi ljetnja sezona« rekao je Drašković agenciji Mina-business.

Prema podacima Monstata, Crna Gora je u prvih šest mjeseci na uvoz vode, uključujući mineralnu i gaziranu sa dodatkom šećera ili drugih sredstava za zaslađivanje ili aromatizaciju i ostala bezalkoholna pića, osim sokova od voća ili povrća potrošila skoro 12,7 miliona EUR.

Izvoz je, u istom periodu, bio 180 puta manji i iznosio je 69,29 hiljada EUR.

U prošloj godini vrijednost uvoza bila je 29,33 miliona EUR vode, dok je izvoz bio 100 puta manji i iznosio je 259,68 hiljada EUR.

Prema riječima Draškovića, fabrike vode imaju tipičan sezonski karakter realizacije, odnosno on je daleko veći nego u ljetnjim mjesecima u odnosu na ostatak godine.

On smatra da crnogorski proizvođači treba, kako bi se izborili sa konkurencijom, da jačaju poslovne sisteme u svim segmentima poslovanja.

»U svim segmentima je potrebno jačanje od tehnološke opremljenosti, kontrolisanja, usaglašenosti naših poslovnih sistema sa zahtjevom svjetskih referentnih standarda, distributivne i skladišne kapacitete do, na kraju, marketinškog nastupa«, naveo je Drašković.

Kako je kazao, u svim tim sektorima prisutne su određene slabosti koje je potrebno prevazići jer je konkurencija, prema njegovim riječima, neminovno snažnija.

Drašković je rekao da su rashladne vitrine i promotivni materijal koje proizvođači vode nude prodavnicama, kafićima i restoranima, segment tržišta koji je veoma bitan i traži najviše ulaganja, ali sa tim se, kako je naveo, ne kupuje duga lojalnost konačnih prodavaca proizvoda.

»A kada bi ste to i uradili onda imate komparativnu slabost u odnosu na konkurenciju, jer crnogorski proizvođači vode imaju samo ili uglavnom samo vodu, dok oni koji odnose pobjedu u svom kompanijskom portfoliju imaju osvježavajuća bezalkoholna pića, ledene čajeve, lakše pune asortiman«, objasnio je Drašković.

On je naveo da distributeri više vole da od jednog kupca nabavljaju što je više mogući asortiman proizvoda kada je u pitanju industrija pića gdje spada i voda.

Drašković je ocijenio su i posrednici između proizvođača i krajnjih kupaca, distributera, velikih lanaca i uvoznika, jedan od razloga zbog kojih se prodavci odlučuju za strane proizvođače.

»Očigledno je da voda iz inostranstva bolje zadovoljava potrebe kupca, e sada da li su to potrebe kupaca ili distributera, ja mislim da bolje zadovoljavaju potrebe distributera«, ocijenio je Drašković.

Prema njegovim riječima, cijene crnogorske vode su konkurentne u odnosu na uvozne.

»Cijene voda u radnjama, prema mojim saznanjima, su u odnosu na prethodnu godinu niže ili na istom nivou, ali nikako nijesu više«, rekao je Drašković i dodao da je prodaja Akva monta vode od 1. januara do 31. jula veća 15 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

On je objasnio da maloprodajnu cijenu vode formira svaki objekat za sebe i nema jasne cifre o kojoj se može sigurno govoriti.

»Prodajna cijena prema kupcu zavisi od marže maloprodajnog objekta i od marže distributera. Mi kao fabrika ne utičemo na formiranje cijene u maloprodajama, imamo cijene prema veleprodajama i one su konkurentne u odnosu na uvozne vode«, zaključio je Drašković.

Crna Gora najviše vode uvozi iz Srbije.

Iz Srbije je u prvoj polovini ove godine uvezeno vode u vrijednosti 2,81 milion EUR, a prošle je uvoz iz te zemlje bio vrijedan oko 7,26 miliona.

U prvih šest mjeseci iz Hrvatske je uvezeno vode za oko 105 hiljada EUR, Francuske 30,4 hiljade EUR, Italije oko pet hiljada i Holandije 6,39 hiljada EUR.

Iz Monstata nijesu mogli da saopšte koje crnogorske kompanije su najveći uvoznici vode, jer je, kako su objasnili, prema Zakonu o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike predviđeno da su individualni podaci o građanima ili preduzećima i domaćinstvima povjerljivi i predstavljaju službenu tajnu.

Monstat, kako su kazali njegovi predstavnici, ne raspolaze podacima o proizvodnji vode, samo se prati proizvodnja kisjele vode.

“U prošloj godini je proizvedeno 97 hiljada hektolitara prirodne mineralne vode, a do juna ove 13 hiljada hektolitara”, naveli su predstavnici Monstata.

Portal Analitika