Svijet

Traže nove investicije i odlazak šefa kompanije

Štrajk novinara u 20 redakcija od Kalifornije do Njujorka

Više stotina novinara zaposlenih u glavnoj američkoj regionalnoj novinskoj grupi Ganet štrajkuje tražeći nove investicije u "desetkovano" lokalno izvještavanje i odlazak šefa kompanije koja je u teškoćama.

Štrajk novinara u 20 redakcija od Kalifornije do Njujorka Foto: Foto: Pixabay
AgencijeIzvor

Na poziv novinarskog sindikata Njuz Gild-CVA, više od 1.000 zaposlenih u 20-tak redakcija od Kalifornije do Njujorka protestovalo je danas, a neki će možda i sjutra, navele su sindikalne organizacije.

Oni protestuju zbog uprave Ganeta i mjera za smanjenje troškova uvedenih od spajanja sa GejtHaus media 2019. godine.

Glavno izdanje Ganeta je mreža listova USA Today.

Grupu koja takođe kontroliše Palm Beach Post u saveznoj državi Floridi ili Arizona Republic, kupila je u novembru 2019. godine New Media Investment Group (takođe zvana GateHouse Media) da formira ogromnu grupu sa 250 lokalnih publikacija.

Međutim od tada su redakcije ispražnjene, smanjeno je pokrivanje lokalnih vijesti i akcije Ganeta pale su za gotovo 70 odsto, znatno više nego kod konkurenata kao što su Njujork Tajms i Li Enterprajzis.

Profesionalne organizacije ukazuju na loše upravljanje Ganetom generalnog direktora Majka Rida koji je prema njima demoralisao redakcije i onemogućio kvalitetno novinarstvo.

Rid se takođe optužuje da je znatno redukovao pokrivanje lokalnih informacija širom zemlje i smanjio plate i doprinose novinara.

Novinari su tražilli od akcionara kompanije koji se danas sastaju u sjedištu Ganeta u državi Virdžiniji, predgrađu glavnog grada Vašingtona, da glasaju protiv Rida.

Portparol Ganeta napisao je da uprkos blokada na nekim tržištima neće biti poremećaja i da će grupa nastaviti da obezbjeđuje informacije svojim vijernim čitaocima.

Dok je prema sindikatima grupa smanjila za 20 odsto masu plata svojih publikacija u saopštenju grupe se navodi da uprava namjerava da "očuva novinarstvo i donese svojim zaposlenim pravednu vrijednost plata i doprinosa".

Nekad uspješna i izuzetno raznovrsna regionalna i lokalna dnevna štampa jako je pogođena u SAD nizom kriza, posebno kao posljedica pandemije kovida-19.

Redakcije u toj zemlji, vrlo privrženoj slobodi medija i izražavanja, izgubile su oko 30.000 novinara između 2008. i 2020. (od 114.000 na 85.000 ljudi) prema studiji Pju Riserč centra iz 2021.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.