Abiznis

Strah od tropske oluje podigao cijene nafte

Izvor

Cijena barela sirove nafte porasla je u elektronskoj trgovini na londonskom tržištu 1,04 američki dolara na 114,63 američkih dolara, s obzirom da je Londonska berza danas bila zatvorena zbog praznika. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po jedan USD većoj cijeni od 97,2 USD, prenosi SEEbiz.

Cijene nafte od juna su porasle skoro 30 odsto s obzirom na to da su međunarodne sankcije na iranski izvoz i radovi na održavanju u Sjevernom moru smanjili snabdijevanje.

Tropska oluja Ajzak zahvatila je u ponedjeljak Meksički zaliv, a meteorolozi Veder insajta predviđaju da će prouzrokovati kratkotrajno zatvaranje čak 85 odsto američkih proizvodnih kapaciteta na tom području.

“Oluja vjerovatno podstiče cijene nafte, ali opšte raspoloženje je poboljšano. Svi žele da znaju hoće li sastanak u Džekson Holu biti prekretnica za tržišta roba”, ocijenjeno je iz Commerzbanka.

Zvaničnici američkog FED-a i ekonomisti sastaće se krajem sedmice u Džekson Holu na redovnom godišnjem skupu, a u fokusu će biti govor predsjednika te finansijske institucije, Bena Bernankea, kako bi se utvrdilo da li je nagovijestio mogući treći ciklus ublažavanja monetarne politike.

U pismu Kongresnom odboru Bernanke je naveo da FED ima prostora za pokretanje novih podsticajnih mjera kako bi se ojačala američka ekonomija.

Tržišta će takođe pratiti moguće znake iz eurozone uoči redovnog sastanka Evropske centralne banke (ECB) odbora za monetarnu politiku, zakazanog 6. septembra.

Borba u Siriji i napetost zbog iranskog spornog nuklearnog programa podržale su cijene nafte ovoga ljeta, a njima se odnedavno pridružila i zabrinutost zbog kašnjenja u gradnji iračkog naftovoda, zbog čega bi moglo doći do tromjesečnog zastoja u proizvodnji.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u ponedjeljak je na internet stranicama objavila da je cijena barela referentne korpe njene nafte u petak iznosila 112,12 dolara, što znači da je bila niža 1,44 dolara u odnosu na četvrtak.

Portal Analitika