Svijet

Stoltenberg: NATO spreman da učini više kako bi Ukrajina pobijedila

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da su članice NATO posvećene tome da učine više kako bi osigurale da Ukrajina "pobijedi" u borbi protiv invazionih ruskih snaga, kao i da je alijansa "značajno promijenila" svoj stav o obezbjeđivanju naprednijeg oružja Kijevu.

Stoltenberg: NATO spreman da učini više kako bi Ukrajina pobijedila Foto: EPA-EFE/OMER MESSINGER
FoNetIzvor

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) povodom obilježavanja dvije godine početka opšte invazije Rusije na susjednu zemlju, Stoltenberg je rekao da solidarnost sa Ukrajinom nije samo ispravna, već je i „u bezbjednosnom interesu Alijanse“.

Možemo očekivati da će saveznici iz NATO učiniti više da osiguraju da Ukrajina pobijedi, rekao je Stoltenberg, ponavljajući da to „nije milostinja, već ulaganje u sopstvenu bezbjednost i naša podrška pravi razliku na bojnom polju svakog dana“.

U odlomcima iz intervjua koje je RSE objavio ranije ove nedjelje, Stoltenberg je naveo da bi smrt ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog i uspjesi Rusije na bojnom polju u posljednjih nekoliko jmeseci trebalo da pomognu da se fokus pažnje NATO i njegovih saveznika usmjeri na hitnu potrebu da se podrži Ukrajina.

Čvrsto vjerujem da je najbolji način da se oda počast Alekseju Navaljnom da se osigura da predsjednik Putin ne pobijedi na bojnom polju, već da Ukrajina pobijedi, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je ukazao da slučaj Avdijevke opominje da je Rusija spremna da žrtvuje mnogo vojnika, da samo ostvaruje manje teritorijalne dobitke i da je dobila značajnu vojnu podršku od Irana, od Sjeverne Koreje i da je bila u stanju da poveća svoju proizvodnju.

Portal Analitika