Kultura

Stogodišnjica otkrića Tutankamonove grobnice

Jedno od najvećih arheoloških otkrića - pronalazak Tutankamonove grobnice u Egiptu, desilo se prije tačno 100 godina, piše BBC.

Stogodišnjica otkrića Tutankamonove grobnice Foto: AP Photo/Amr Nabil
BetaIzvor

Arheolozi na čelu sa istoričarem Hauardom Karterom počeli su iskopavanja 4. novembra 1922. godine u Dolini kraljeva, i naišli na sada čuvenu grobnicu faraona Tutankamona koja je stara više od 3.000 godina.

Ovo otkriće je pomoglo arheolozima koji proučavaju antičke artefakte – predmete, materijale i zdanja – da bolje shvate šta se dešavalo u Starom Egiptu.

Sama grobnica postala je simbol egipatskog identiteta i uticaja širom svijeta.

Tutankamon, takođe poznat kao Tut, bio je kralj, to jest faraon – apsolutni vladar Starog Egipta. Faraoni su od naroda prikupljali poreze, sprovodili zakone i vodili egipatski vojsku u ratove protiv osvajača.

Tutankamon je vladao kao dječak, i popeo se na tron kada je imao samo devet godina, negdje oko 1332. godine prije nove ere. Vladao je kratko i umro kad je imao samo 18 godina. Uzrok smrti je nepoznat, ali neki istraživači smatraju da mu je presudila malarija.

Grob mu je bio sakriven vjekovima, ali kada je otkriven, bio je prepun blaga. Na prilično malom prostoru bilo je smješteno 5.398 predmeta, među kojima Tutankamonova posmrtna maska od zlata.

Grobnica je bila praktično netaknuta, što znači da nije bila oštećena i da se nalazila u odličnom stanju, i stvorila je nove standarde u arheologiji, a tehnike i oruđa koje je koristio Hauard Karter korišćena su za buduća otkrića.

Cio svijet se interesovao za otkriće u Dolini Kraljeva, a britanski kralj i kraljica su u to vrijeme željeli da stalno budu informisani o novim dešavanjima.

Ime Tutankamona uticalo je na kulturu cijelog svijeta, pominje se u muzičkim djelima, a njegova grobnica inspirisala je modne trendove, kao i brojne filmove sa mumijama.

Otkriće je u velikoj mjeri doprinijelo da se shvati Stari Egipat, i veoma je pozitivno djelovalo na ekonomiju modernog Egipta.

Portal Analitika