Zdravlje

U sklopu redovne isporuke

Stigao kontingent Fajzer vakcina

Danas je u Crnu Goru stigao još jedan kontingent Fajzer vakcina, od ukupno 42.000 doza, koliko će našoj zemlji biti isporučeno od maja do avgusta ove godine, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Stigao kontingent Fajzer vakcina Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

Novu isporuku vakcin Fjazer na podgoričkom aerodoromu dočekale su minisrarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa i ambasadorka Republike Austrije u Crnoj Gori Ana Janković.

Isporuka vakcina finansirana je iz paketa finansijske pomoći vrijednog 70 miliona eura, koji je Evropska komisija usvojila u decembru 2020. godine, kako bi partnerima iz Zapadnog Balkana pomogla u pokrivanju troškova kupovine vakcina, a podjelu i dopremanje vakcina, omogućila je Republika Austrija sklapanjem pravnih aranžmana sa proizvođačem i partnerima iz Zapadnog Balkana.

„Iskoristila bih priliku da se još jednom zahvalim Evropskoj Uniji na velikoj solidarnosti i prijateljstvu, koje je iskazala prema svim državama Zapadnog Balkana, a posebno se u svoje, u ime Vlade i premijera Zdravka Krivokapića, zahvaljujem ambasadrokama Popa i Janković, koje su u ovoj delikatnoj situaciji pružile ruku Crnoj Gori i pokazale nesebično prijateljstvo i pomogle dolazak vakcina u našu zemlju“, kazala je ministarka Borovinić Bojović.

Ministarka je pozvala građane, koji to do sada nisu učinili, da se vakcinišu jer je, kako je kazala, to najefikasniji način da zaštite svoje i zdravlje svojih najbližih, ali i kompletne nacije. Pored toga, kako je naglasila Borovinić Bojović neophodno je i poštovanje epidemioloških mjera, imajući u vidu nepredvidivost i sve okolnosti koje su vezane za globalnu pandemiju.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa istakla je da je od početka pandemije, Evropska unija obezbijedila Crnoj Gori preko 115 miliona eura bespovratne podrške i povoljnih kredita.

„Ovaj novac je pomogao da zaštitimo medicinske radnike, poboljšamo zaštitu zdravlja građana i sačuvamo hiljade radnih mjesta. Donacija vakcina je još jedan način na koji Evropska unija i njene države članice pokazuju solidarnost sa građanima Crne Gore. Pozivam sve građane da se što prije vakcinišu i tako zaštite sebe i svoje najbliže. Evropska unija je uz vas“, poručila je ambasadorka Popa.

Prema riječima ambasadorke Ane Janković, Austrija je intenzivno sarađivala s Evropskom komisijom kako bi omogućila dijeljenje vakcina protiv COVID-19 sa Zapadnim Balkanom i preuzela je ulogu koordinatora u ovom projektu.

„Izuzetno mi je drago što danas primamo još jednu tranšu vakcina Fajzer, koje će nastaviti da stižu na nedjeljnom nivou do kraja avgusta. Nadamo se da će, uz podršku stalnih pošiljki vakcina, Crna Gora uspješno primijenjivati svoju strategiju imunizacije i biti dobro pripremljena za ljetnju sezonu. Kao znak naše snažne solidarnosti i prijateljstva, Austrija je u austrijskim bolnicama liječila i tri pacijenta s COVID-19 iz Crne Gore. Takođe, smo svjesni da niko nije siguran dok svi nisu sigurni. Prazna mjesta na mapi vakcinacije, ma gdje se ona nalazila, predstavljaju opasnost za sve nas. Zato se nadamo da ćemo u budućnosti biti u prilici da podijelimo još više vakcina, onda kada postanu dostupne“, naglasila je austrijska ambasadorka.

Portal Analitika