Svijet

Očekuje se spor oporavak

Šteta od uragana Ijan procjenjuje se do 60 milijardi dolara

Osiguravajuće kuće mogu očekivati i do 57 milijardi dolara imovinske štete koju je na kopnu u SAD-u prouzrokovao uragan Ian, objavila je u ponedjeljak agencija za modelovanje rizika Verisk.

Šteta od uragana Ijan procjenjuje se do 60 milijardi dolara Foto: ADALBERTO ROQUE / AFP
HinaIzvor

Projekcije osiguravajućih kuća uključuju procijenjene štete od vjetra, olujnog nevremena i poplava na kopnu, povezanih s udarom uragana Ijana na Floridi i u Južnoj Karolini, objavila je agencija.

Procjena raspona štete kreće se od 42 do 60 milijardi dolara, kada se uključe i gubici Nacionalnog programa osiguranja od poplava, potencijalne sudske tužbe i sporovi i proširena definicija osiguranja.

Uragan Ijan odnio je, prema podacima od nedjelje, 80 ljudskih života, a građani Floride i Sjeverne i Južne Karoline kreću s popravkom štete koja bi se mogla mjeriti u desetinama milijardi dolara.

Procjenjuje se da je u ponedjeljak samo na Floridi, na koju se Ijan obrušio prošle sedmice, bez struje još bilo približno 628.285 domova i poslovnih objekata, navodi Reuters.

Posljedice udara Ijana na Južnu Karolinu činiće otprilike jedan posto ukupne štete koju će pokrivati osiguravajuće kuće, procijenili su u Verisku.

Američka agencija za podatke o imovini i analitiku CoreLogic u petak je procijenila osigurane gubitke za Floridu od uragana Ijana u rasponu od 28 milijardi i 47 milijardi dolara. To bi za Floridu moglo značiti najveće štete od uragana Endrjua koji ih je pogodio prije 30 godina.

Očekuje se da će oporavak zakočiti i otežati inflacija i visoke kamate, te skuplji materijali i veći troškovi rada.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.