Region

"Upotrebijećemo sva sredstva koja imamo protiv onih kojih mu pomažu u eksploataciji naroda RS"

Stejt department: Dodik iskoristio službeni položaj da akumulira lično bogatstvo

Sjedinjene Države osuđuju konstantne napore predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da naruši regionalne mirovne okvire koji su Bosni i Hercegovini (BiH) donijeli stabilnost i bezbjednost, saopšteno je iz Stejt departmenta.

Stejt department: Dodik iskoristio službeni položaj da akumulira lično bogatstvo Foto: Independent Balkan News Agency
Portal AnalitikaIzvor

„Danas imenujemo dva pojedinca i sedam kompanija koje obezbjeđuju glavne izvore prihoda Dodikovoj mreži pokrovitelja i omogućavaju mu koruptivne radnje“, piše u saopštenju Stejt departmenta.

Dodaje se da je Milorad Dodik iskoristio je svoj službeni položaj da akumulira lično bogatstvo, preko kompanija povezanih sa njim i njegovim sinom Igorom Dodikom.

„Na primjer, 2024. godine Igor i Milorad su vršili kontrolu nad visokim zvaničnicima Vlade BiH kako bi manipulisali nacrtom državnog budžeta BiH, a da bi se ugovor na državnom nivou mogao dodijeliti entitetu u Dodikovoj mreži, van procesa konkurencije“, ističe se u saopštenju.

Dodik, kako dalje piše, nastavlja da bude destabilizujući akter u regionu.

„Njegov nedavni prijedlog o razdvajanju Republike Srpske od BiH nastavak je njegove očigledne aktivnosti protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožava mir i stabilnost regiona. Napadom na ustavni okvir BiH Dodik ugrožava budućnost zemlje u evroatlantskim institucijama“, ističe se.

Sjedinjene Države će, dodali su oni u saopštenju, upotrebiti sva sredstva koja su imna raspolaganju protiv onih koji olakšavaju Dodikovu korupciju i omogućavaju mu da eksploatiše narod Republike Srpske u svoju koristt.

Portal Analitika