Društvo

Demantovali navode Ministarstva zdravlja

Statisova firma nije dobila nikakav dopis

Adriatic Properties, firma Petrosa Statisa koji je ponudio građanima Crne Gore 10.000 vakcina protiv korone, nije dobila nikakav dopis Instituta za ljekove i medicinska sredstva, saznaje Pobjeda, iako je juče Ministarstvo zdravlja saopštilo suprotno.

Statisova firma nije dobila nikakav dopis Foto: Portal Analitika
PobjedaIzvor

Prema navodima tog resora, Institut za ljekove i medicinska sredstva 8. februara 2021. godine uputilo je dopis kompaniji Adriatic Propreties, u kojem je navedena dokumentacija koju je neophodno dostaviti u cilju razmatranja navedene donacije.

- Do danas nije stigao odgovor na taj dopis – piše u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Istorija donacije

Oni su naveli da od grčkog biznismena nikada nije stigao nikakav pisani akt kojim se precizira o kojim se vakcinama radi ili o načinu transporta, ali ipak tvrde da su uputili dopis Statisovoj firmi.

Petros Statis je 21. januara saopštio da je spreman da donira 10.000 vakcina građanima Crne Gore, i od tada su iz Ministarstva zdravlja nekoliko puta saopštavali da donacija ne može da bude prihvaćena, a državni sekretar Ministarstva zdravlja Borko Bajić je kazao da nema potrebe da se bilo što donira jer su sa proizvođačima dogovorili dovoljan broj vakcina.

Ministarstvo zdravlja je nakon toga ipak predložilo „da gospodin Statis vakcinu ustupi Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji će izvršiti kontrolu kvaliteta vakcina, a potom je donirati nama. Ukoliko se vakcina nađe izvan temperaturnog režima (od + 2 do + 8) tada se njen kvalitet odmah dovodi u pitanje i ona postaje neupotrebljiva“.

Adriatic Properties je na to reagovalo izjavom da se vakcine ne nalaze kod njih već kod zvaničnog Sinofarmovog distributera – kompanije G42.

- S obzirom da je G42 zvanični distributer i donator, vjerujemo da znaju kako se skladište i transportuju vakcine Sinofarm... Naša jedina obaveza je da ih rezervišemo i platimo 10.000 jedinica ukoliko Crna Gora to želi - saopšteno je iz Adriatic Propertiesa. Oni su kazali tada da je zvanični distributer spreman i očekuje kontakt zvaničnih predstavnika Crne Gore.

Nije jasno zbog čega se, nakon svih objašnjenja da bi donacija ugrozila bilateralne dogovore i preporuke SZO, Ministarstvo zdravlja ipak odlučilo da je sada moguće prihvatiti donaciju.

Nije bilo ponuda

Ministarstvo zdravlja je juče ponovilo da ni jedna donacija nije odbijena, već one nijesu zvanično ni ponuđene, pa ih uopšte i nema.

- Očigledno je da određeni manipulatori, kako bi prikupili sitne političke poene, ovakvim optužbama pokušavaju da obmanjuju javnost i koriste ih kao spinove za apsolutno neutemeljene napade – piše u saopštenju.

Oni tvrde da je netačno da je Vlada odbila bilo koju donaciju, pa ni vakcina koje su ponudili grčki biznismen Statis i ruski Oleg Deripaska.

- Međutim, postoji procedura koja se mora poštovati. Nikada nije stigla zvanična ponuda o donaciji od Olega Deripaske, niti nam je ikada stigla zvanična ponuda o donaciji. U Ministarstvu zdravlja održan je sastanak sa predstavnicima Deripaskine fondacije, gdje je neformalno rečeno da bi možda bilo moguće da dođe do donacije vakcina, ali nista više od toga se nije desilo. Nakon toga Ministarstvo zdravlja kontaktiralo je predstavnike ruskih institucija, koji su nam predočili da bi takva donacija ugrozila zvanične diplomatske pregovore o isporuci ruske vakcine – saopšteno je iz Ministarstva.

Ministarstvo je saopštilo da su se konsultovali sa kancelarijom SZO u Crnoj Gori i dobili odgovor da su svi ugovori o vakcinama potpisivani na najvišem diplomatskom nivou ili sa proizvođačem ili sa vladom države zemlje proizvođača.

- Ovakva donacija nije izvodljiva jer moramo sklapati ugovore sa proizvođačima i država, i te zemlje i proizvođači su nas upozorili da bi takva vrsta sporazuma ugrozila pregovore koje vodimo sa njima. Dakle, donacija je izvodljiva jedino direktnim kontaktom sa proizvođačem ili državom i onda Vlada preduzima dalje korake ulaskom u bilateralne odnose – saopštilo je Ministarstvo, koje je u istom saopštenju ustvrdilo da je uputilo dopis Statisovoj firmi.

Naveli su da su u finalnim pregovorima sa proizvođačem vakcina Fajzer za nabavku dovoljne količine vakcina za prvi kvartal ove godine.

- Planirana je nabavka 50 hiljada doza vakcina, koje u svim zemljama, u regionu i svijetu stižu etapno. Prva količina koja bi trebalo da stigne u Crnu Goru trebalo bi da bude 12 hiljada vakcina, a onda do tih 50 hiljada u prvom kvartalu, odnosno odmah u sljedećem mjesecu. Dakle, narednih dana očekujemo da prve vakcine budu dopremljene u Crnu Goru – saopštilo je Ministarstvo.

Navedeno je i da je potpisan ugovor sa ruskim proizvođačem Sputnjik vakcine i tim ugovorom zatraženo je 50 hiljada vakcina, te da su sa proizvođačem vakcina Sinofarm iz Kine pregovori u završnoj fazi.

- Očekujemo potpisivanje finalnog ugovora, predugovor je već završen. Ovim ugovorom traženo je 150 hiljada doza vakcina, od čega je dosta veliki procenat obećano da će biti donacija - saopšteno je iz tog resora.

Eraković: Donirane vakcine mogu biti u Crnoj Gori za jedan dan

Dr Jevto Eraković, potpredsjednik DPS-a i bivši direktor KCCG, saopštio je juče da vakcine mogu biti isporučene i upotrijebljene bez ikakvih problema.

- Jasno je da Vlada od početka zna za tu proceduru, ali su za izvršnu vlast politički motivi, nažalost, važniji od zdravlja građana Crne Gore. Da nije tako, danas bi 2500 najugroženijih primali već drugu dozu, a u narednim danima bi se taj broj popeo čak na 75.000 građana. To naravno znači da bi mnogi ljudski životi, koji su u međuvremenu izgubljeni, bili spašeni, i da bi veliki broj izbjegao zarazu kovid-19 – kazao je on.

On je ukazao na procedure kako donacije mogu biti u veoma kratkom roku dopremljene u Crnu Goru za vakcine koje ne dolaze iz članica EU, u skladu s članom 5 Zakona o ljekovima i odlukom Vlade.

- Dakle, procedura za uvoz vakcine Sinofarm ili ,,sputnjik V“ je sljedeća:

Korak 1: Donator objavljuje da želi rezervisati i platiti vakcine koje treba da preuzme Crna Gora. (Podsjećam da je javnost u potpunosti informisana o namjerama pomenute dvojice donatora da obezbijede za Crnu Goru 150.000 vakcina.)

Korak 2: Ministarstvo zdravlja ili Vlada preuzimaju komunikaciju s proizvođačem ili vlasnikom vakcina.

Korak 3: Proizvođač dostavlja dokaz o autentičnosti rezervisanih i plaćenih vakcina.

Korak 4: Vlada Crne Gore donosi odluku o potrebi uvoza vakcina.

Korak 5: Institut za ljekove i medicinska sredstva izdaje hitnu saglasnost za uvoz.

Korak 6: Vlada u komunikaciji s vlasnikom vakcina ili proizvođačem obezbjeđuje transport do Crne Gore.

Naglašavam da se koraci 2-5 mogu završiti u jednom danu, što potvrđuje nedavni slučaj iz crnogorske prakse – saglasnost za uvoz kupljenih ,,sputnjik V“ vakcina – objasnio je Eraković.

Portal Analitika