Društvo

Podaci alarmantni

Stanovništvo u Crnoj Gori sve starije, država da preduzme korake

Intenzitet kojim se proces starenja stanovništva odvija u našoj državi ukazuje na to da će do 2100. godine Crna Gora, prema učešću lica starijih od 65 godina biti, među najstarijima u Evropi.

Stanovništvo u Crnoj Gori sve starije, država da preduzme korake Foto: Pixabay
RTCGIzvor

Istraživanje objavljeno na sajtu Visiual Capitalist pokazalo je da će za 77 godina u Crnoj Gori 34,10 odsto stanovništa biti starije od 65 godina. Posebno je interesantan podatak naveden na istom sajtu da je 1950. godine samo 7,86 odsto stanovništva u Crnoj Gori bilo starije od 65 godina.

Demograf Mileva Brajušković-Popović pojasnila je za Portal RTCG da je stopa ukupnog fertiliteta 1951. godine iznosila 4,6 djeteta po ženi, dok je ta stopa 2022. godine iznosila 1,8.

"Očekivano trajanje života poraslo je sa 59,2 godine u 1950. godini na 76,2 godine u 2022. godini. Ova dva indikatora demografskog starenja su dovela do povećanja udjela lica starijih od 65 godina sa 71 % u 1961. godini na 16,2 % u 2022., godini, prema procjeni Monstata", navela je ona.

Na osnovu ovog demografskog trenda, potpuno je izvjesno da će i u narednom periodu biti izražena tranzicija ka starijoj strukturi stanovništva, te da će se participacija lica starijih od 65 godina u ukupnoj populaciji povećavati.

"Trenutno moramo da se oslanjamo na procjene ili na parcijalna istraživanja koja obuhvataju mali
procenat populacije", poručila je Brajušković Popović.

Ona je istakla da će popis stanovništva pokazati pravo stanje stvari, a to je da je demografsko starenje naša realnost.

"Očekujem da će se procjene Monstata potvrditi, te da će učešće starih lica biti iznad 16%, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na popis iz 2011. godine kada je taj procenat iznosio 12,7%", objasnila je Brajušković Popović.

Napominje da se Crna Gora trenutno ne nalazi na listi najstarijih nacija u Evropi.

"Proces demografskog starenja prvo je započeo u razvijenim državama Evrope, shodno procesima industrijalizacije i urbanizacije, koje su pokrenule talas demografskih promjena u njima. U Crnoj Gori je taj proces započeo znatno kasnije, pa je i demografsko starenje kasnije zahvatilo našu državu", zaključila je ona.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
Y Yuga_neregistrovani
03.06.2023. 08:08

Naslov je za crnu hroniku.

2
0
L Lol_neregistrovani
03.06.2023. 06:08

Pa Pinokio reče da će nas 2050. biti 1 milion, biće sve mladi reče Pinokio

7
0