Region

Stano: Tenzije između Kosova i Srbije mogu imati posljedice po region

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da je u slučaju Kosova i Srbije prioritet smanjivanje napetosti na terenu jer bi u suprotnom, kako je rekao, to moglo imati posljedice – ne samo po Beograd i Prištinu nego i region.

Stano: Tenzije između Kosova i Srbije mogu imati posljedice po region Foto: N1
Glas Amerike (VOA)Izvor

“Svaki put kada postoji lokalna nestabilnost, ona se izvozi u širi region. Ako imamo još jednu žarišnu tačku na evropskom tlu – između Kosova i Srbije – niko ne može da spriječi incidente. To je nešto što ni Evropa, ni Kosovo i Srbija niti region mogu sebi da priušte”, izjavio je na konferenciji za medije u Briselu Peter Stano.

Portparol EU ponovio je da napetosti između dvije strane umanjuju postignuća u dijaloga i pozvao ih da preuzmu odgovornost i pronađu rješenje.

“EU pokušava da doprinese Kosovu i Srbiji da pronađu rješenje i uključe se u ozbiljan razgovor, jer je to jedini put koji partnere vodi ka evropskoj perspektivi”, poručio je on.

Stano je istakao i da kosovske vlasti treba odmah da preduzmu korake ka formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

“To je obaveza, a kontinuirani neuspjeh podriva ne samo princip vladavine prava već i šteti ugledu i kredibilitetu Kosova”, poručio je portparol Evropske unije.

Podsjetimo, politički predstavnici srpske zajednice na sjeveru Kosova iz redova Srpske liste, suspendovali su učešće u kosovskoj Vladi, parlamentu, lokalnim samoupravama, policiji, sudstvu i drugim institucijama – sve dok Vlada Kosova ne prekine primjenu odluke o preregistraciji vozila koja nose registarske tablice izdate u Srbiji.

Portal Analitika