Društvo

Stanković, Veljović i Marković danas u parlamentu

Čelnici tužilaštva i policije Ivica Stanković i Veselin Veljović biće konsultativno saslušani danas na zajedničkoj sjednici skupštinskih odbora za bezbjednost i odbranu i za ljudska prava i slobode u vezi postupanju nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima.

Stanković, Veljović i Marković danas u parlamentu Foto: Portal Analitika
Portal AnalitikaIzvor

Konsultativno će biti saslušan i predsjednik Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija Nikola Marković.

Odbori su, polazeći od ključnog značaja slobode medija u demokratskim društvima i važnosti proaktivnog sprovođenja nadzorne uloge Parlamenta, donijeli odluku da se održi konsultativno saslušanje radi pribavljanja informacija o postupanju nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima.

Sloboda medija i bezbjednost novinara jedne su od ključnih tema interesovanja Savjeta Evrope (SE), posebno Parlamentarne skupštine SE.

"Ova oblast je u fokusu interesovanja i Komiteta za monitoring PSSE u čijoj nadležnosti je praćenje ispunjavanja obaveza iz članstva u SE, odnosno poštovanja standarda i principa sadržanih u Statutu ove organizacije i njenim konvencijama, naročito Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda", saopšteno je iz parlamenta.

Podsjeća se da su u Rezoluciji PSSE 2213 (2018) države članice SE pozvane da preduzmu sve neophodne mjere u cilju jačanja bezbjednosti novinara i drugih predstavnika medija.

Interesovanje za pribavljanje informacija o ključnim aktivnostima nadležnih državnih organa u ovoj oblasti iskazao je, kako se navodi, šef Delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE, Predrag Sekulić.

Konsultativno saslušanje bi, kako se navodi, trebalo da bude prilika za predstavljanje ključnih aktivnosti nadležnih državnih organa u ovoj oblasti i ključnih aktivnosti Komisije.

Očekuju se detaljno informisanje o saradnji nadležnih državnih organa i Komisije, predstavljanje nalaza i preporuka iz njenog izvještaja i o aktivnostima u vezi sa nalazima i preporukama Komisije.

Portal Analitika