Politika

Stanišić: Lokalna vlast nema sluha za mještane Zabjela

Asocijacija mladih SNP Podgorica uputila je prošle godine Inicijativu Skupštini Glavnog grada u kojoj je zahtijevano da brdo Ljubović bude proglašeno Parkom prirode i time dobije isti status kao Gorica, čime bi bilo zaštićeno od dalje devastacije, kazao jesekretar te asocijacije, Vuk Stanišić.

Stanišić: Lokalna vlast nema sluha za mještane Zabjela Foto: SNP
Portal AnalitikaIzvor

Ustavni sud je, dodaje Stanišić, 27. marta stavio van snage odluku Skupštine Podgorice da suspenduje DUP „Zabjeo-Ljubović“, čime je otvoren put za urbicid na tom prostoru.

"Ovakvim djelovanjem najviše sudske instance u Crnoj Gori, omogućena je potencijalna dalja devastacija najpoznatijeg izletišta na Zabjelu. Zabjelo je u veoma kratkom roku doživjelo urbanističu ekspanziju, broj stanovnika se udvostručio, zelenih površina je sve manje, a građevinski objekti preuzimaju glavnu ulogu. Ljubović ostaje jedini spas mještanima Zabjela kada žele da pobjegnu od gužvi i betona, ali i to je, zahvaljujući DUP-u iz 2009. godine, mještanima uskraćeno, jer podnožje brda, umjesto četinara, krase stambeni objekti", navodi Stanišić. 

Od Skupštine Glavnog grada, ističe Stanišić, nikada nijesu dobili povratnu informaciju nakon podnijete Inicijative. Ističe da lokalna vlast nema sluha za mještane Zabjela. 

"Time nam je aktuelna lokalna vlast jasno pokazala kakav je njihov odnos prema mještanima Zabjela i brdu Ljubović. Asocijacija mladih SNP Podgorica neće odustati u svojoj namjeri da jedno od dva podgorička izletišta u potpunosti zaštiti za buduće generacije, uputiće Skupštini Podgorice još jednom Inicijativu u nadi da će lokalna vlast prepoznati značaj ovog pitanja i zauvijek stati na kraj devastaciji Ljubovića", zaključio je Stanišić. 

Portal Analitika