Politika

Na dan glasanja o budžetu, Vlada traži novo zaduženje od 900 miliona eura

Stanić: Vlada bez legitimiteta predlaže skandalozne odluke

Zahtjevom da Skupština, bez ikakve prethodne rasprave i na sami dan glasanja o budžetu, da saglasnost za novo zaduženje od 900 miliona eura, ova Vlada bez legitimiteta nam priređuje još jednu u nizu skandaloznih, štetnih i netransparentnih odluka, poručuje, portparol SDP-a, Mirko Stanić. 

Stanić: Vlada bez legitimiteta predlaže skandalozne odluke Foto: SDP
Portal AnalitikaIzvor

Vlada Crne Gore je, kako pojašnjava Stanić, jutros poslala na hitno usvajanje amandmane kojim se država zadužuje još 900 miliona ove godine.

"Vjerovatno milijardu eura (sa kamatama) novog zaduženja se traži u trenutku kad je jasno da ovaj premijer i ova Vlada nemaju povjerenje parlamementarne većine, a ministri se hvale “nevjerovatnim rezultatima” dok jednim kreditom vraćaju drugi", navodi Stanić. 

Iako je poslije zaduženja od 750 miliona, koje će sa kamatama izaći na 890 miliona, bilo saopšteno da ove godine neće biti novog zaduženja, jasno je, dodaje, da se na takva obećanja niko ne može osloniti.

"Zaduženje, u iznosu koji je jednak polovini godišnjeg budžeta, bez bilo kakve javne rasprave, bez dijaloga i bukvalno na dan usvajanja predstavlja najbolji pokazatelj urušavanja državnih finansija do kojeg su “eksperti” doveli", pojašnjava Stanić. 

Na ovaj način se, kako kaže, ne zadužuje ni samostalna trgovinska radnja, a ne ozbiljna država, a iznos novca koji se podiže je jednak troškovima izgradnje prve dionice autoputa.

"Zbog toga želimo jasno da saopštimo predstavnicima parlamentarne većine – ukoliko podržite i ovo novo zaduženje, za koje ste vjerovatno kao i mi saznali jutros, onda preuzimate punu političku odgovornost za sve ono što Vlada Zdravka Krivokapića radi", zaključuje Stanić. 

Portal Analitika