Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Stanić: Mujović se preigrao i zamišlja da se sa paf-paf politkom može voditi enegetski sektor

"Ministru u političkim vodama prijateljski savjet da ne trči pred rudu"

Stanić: Mujović se preigrao i zamišlja da se sa paf-paf politkom može voditi enegetski sektor

Predsjednik Glavnog odbora SDP Mirko Stanić je kazao da ministar energetike i rudarstva Saša Mujović „očigledno želi prebaciti pitanje svoga rada na politički teren, uz osjećaj da će tu bolje zamaskirati očigledno štetan dogovor sa Elektroprivredom Republike Srpske“. 

Stanić: Mujović se preigrao i zamišlja da se sa paf-paf politkom može voditi enegetski sektor Foto: SDP
Portal AnalitikaIzvor

„Ali umjesto politikantstvam, jer je od “nezavisnog stručnjaka” preko noći postao političar (član Predsjeništva PES) - baviću će činjenicama i to redom, krenuvši od onih koje je iznio Mujović“, kazao je Stanić u reagovanju na saopštenje ministra energetike. 

Mujović Staniću: Kako je 600.000 eura manje od nula eura?
4
Mujović Staniću: Kako je 600.000 eura manje od nula eura?
29.05.2024 10:44

„Naknada za potopljeno zemljište Opštini Nikšić će se isplaćivati retroaktivno od 1.1.2024. godine, i tako će funckionisati u budućnosti - izjavio je ministar prekjuče. Niđe se ne pominje 30 godina neisplaćivanja a retroaktivnost se odnosi na samo šest mjeseci i tako će biti „i u budućnosti“. E sad nek Mujović objasni đe je ovdje naplata za korišćenje voda za posljednih 30 godina i objavi ugovor koji je potpisao“, upitao je Stanić.

Dodaje kako Mujović „takođe ne zna da međudržavne sporazume po zakonu ne odobrava ministar nego Skupština Crne Gore“, tako da, napominje Stanić, bilo kakav dogovor koji se postigne mora biti predmet detaljne analize i glasanja poslanika. 

„Ministar Mujović je krenuo stopama DPS-a koji je u sličnoj situaciji morao da odustane od već potpisanog Međuvladinog ugovora o izgradnji Buk Bijela, jer je morao proći ratifikaciju u parlamentu“, podsjeća Stanić.

Kaže i da „ministar bježeći u polje politike, ne odgovara ni na ključno pitanje – ko je izračunao da treba da se isplaćuje 600.000 eura, kad je prije 1992 godine plaćano 400.000 dem“. 

„Da li zna koja je cijena energije tada bila, a kolika je sad i koliko iznosi inflacija za ovaj period? Naravno, kako se cijelo vrijemo plaćalo opštinama Bileća i Trebinje, na svakom sudu bi ovaj iznos bio retroaktivno dosuđen, uz odgovarajuće kamate, koje bi vjerovatno bile veće od samog iznosa“, rekao je Stanić. 

Kaže i kako „ministar nije odgovorio na pitanje- da li će se konačno početi sa isplatom novca za proizvedenu energiju četiri hidroelektrane od voda i sliva sa crnogorske teritorije“ jer se to, podsjeća, ne plaća već 50 godina, već priča o snadbijevanju vodom za Boku koje je naša država riješila kroz izgradnju regionalnog vodovoda čija je cijena bila 100 miliona eura.

„Ministar se očigledno preigrao i zamišlja da se sa paf-paf politkom može voditi enegetski sektor, a potpisivanje bilo kakvog štetnog ugovora od njegove strane bi trajno diskvalifikovale Crnu Goru u mogućnostida naplati sva svoja potraživanja. Zbog toga “stručnom” ministru u političkim vodama prijateljski savjet da ne trči pred rudu i ne pomišlja da se na svoju ruku može igrati sa vitalnim državnim interesima i dogovarati ugovore kojim bi Crna Gora i Opština Nikšić bile oštećene za desetine miliona eura“, zaključio je Stanić. 

Portal Analitika