Politika

Stanić: Glasanje za manje akcize na gorivo biće lakmus papir za sve u Crnoj Gori

Socijaldemokratska partija je obnovila zakonsku inicijativu za umanjenje akciza na gorivo, kako građani Crne Gore ne bi plaćali najveće cijene u regionu.

Stanić: Glasanje za manje akcize na gorivo biće lakmus papir za sve u Crnoj Gori Foto: SDP
Portal AnalitikaIzvor

“Našim predlogom tražimo da se akcize umanje za 15 odsto, jer upravo one čine najveći dio udjela u gorivu, a sa dodatkom PDV ta cijena je previsoka i za države poput Austrije ili Luksemburga. Da pojednostavimo, kada bi cijena litra supera bila 1 eurocent, on bi u Crnoj Gori koštao 66 centi zbog previsoke akcize i PDV”, kazao je Mirko Stanić, portparol SDP-a.

Cijena goriva u Crnoj Gori su u posljednjih par mjeseci značajno porasle, tako da će od utorka iznositi 1,30 eura za litar supera i 1,13 eura za litar dizela.

“Da podsjetimo u novembru je cijena litra supera bila 1,13, a dizela samo 0,97 eura, tako da je ovo povećanje već sada preko 15 odsto”, ističe Stanić.

Sada su, kaže, na ispitu predstavnici nove vlasti od kojih su mnogi podržavali njihovu ideju u proteklim godina, dok su bili u opoziciji.

“Da li će podržati zakon kojim se smanjuju akcize i time suštinski, a ne na riječima, doprinijeti da građani Crne Gore imaju niže troškove života. Cijena litra goriva je inače “ugrađena” u mnoge druge robe i usluge i često upravo zbog rasta cijena goriva rastu i ostali proizvodi i usluge”, navodi Stanić.

Prema njegovim riječima, građani Crne Gore su već ekonomski izmučeni poslije jednogodišnje pandemije korona virusa, kraha turističke sezone i pada aktivnosti u svim oblastima.

“Zbog toga je na novoj vlasti posebna obaveza, da spriječi dalje urušavanje standarda građana, po uzoru na mnoge druge zemlje regije, koje su upravo kombinacijom smanjenja poreza i akciza uz pakete ekonomske pomoći pomogle očuvanju kvaliteta života svojih državljana”, ističe Stanić.

SDP će tražiti da se predlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o akcizama nađe na prvoj narednoj sjednici Skupštini, kako bi se reagovalo što prije i spriječio dalji značajan rast cijena goriva, koji bi imao nesagledive posljedice po oporavak crnogorske ekonomije.

“Glasanje za taj predlog će biti lakmus papir za sve u Crnoj Gori – ko želi stvarno poboljšanje kvaliteta života građana, a ko to radi samo pred izbore”, zaključio jeMirko Stanić, portparol SDP-a.

Portal Analitika