Region

Srbija: Oko 15 hiljada građana bojkotovalo hipermarkete

Izvor

Ta organizacija je pozvala sve građane da bojkotuju sve velike trgovinske lance, koji su povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) iskoristili da poskupe osnovne namirnice.

Bojkot se, kako su saopštili iz organizacije, smatra uspjelim.

Prema podacima NOPS-a, u utorak nije bilo gužvi u hipermarketima, značajno je pao broj kupaca, a građani su se uglavnom odlučili za kupovinu na pijacama ili u manjim marketima iz komšiluka, kupujući samo nužne artikle i proizvode, prenose srbijanski mediji.

- Iako su hipermarketi u utorak tvrdili kako je kod njih stanje uobičajeno, raduje nas pokušaj jednog lanca da privuče kupce vanrednim popustom od deset odsto na sve arktikle kupljene u toku dana, navodi se u saopštenju NOPS-a.

Oni smatraju da taj potez sam po sebi govori o uspjehu cijele akcije i činjenici da potrošače počinju da shvataju ozbiljno.

NOPS je pozvao i ostale trgovinske lance da se povedu tim primjerom i da trajno skinu minimum deset odsto sa cijena svih poskupjelih artikala, jer je očigledno da se može i da ima prostora za normalne tržišne cijene.

NOPS je, na zahtjev potrošaca, bojkot proširila na sve velike trgovinske lance, a ne samo Maksi, Tempo, Ideu, Merkator i Merkator Rodu.

Asocijacija potrošača Srbije je, s druge strane ocijenila, da poziv na bojkot kupovine u trgovinskim lancima narušava konkurenciju, dobru poslovnu praksu i nije u korist potrošača.

Portal Analitika