Vaterpolo

Srbija hoće još neke igrače iz Crne Gore!

Izvor

‘’Prema važećim propisima Svjetske vaterpolo federacije (FINA) nema pravnog osnova na osnovu kojeg bi se VPSCG mogao žaliti vezano za prelazak mladih crnogorskih vaterpolista koji nijesu vezani ugovorom za domaće klubove, u bilo koji klub van teritorije Crne Gore. Prema važećim propisima koji su na snazi kod nas, mladi igrači su u obavezi da prvi četvorogodišnji ugovor potpišu sa matičnim klubom u onoj kalendarskoj godini kada navršavaju 19 godina života. Trenutno je u izradi nacrt Pravilnika o registraciji i pravu nastupa igrača u VPSCG u kojem će postojati obaveza potpisivanja ugovora sa staraocem igrača, a kojim će oni biti vezani za matični klub. Jedino takav Ugovor biće relevantan za FINA-u i na taj način ćemo pokušati da spriječimo odliv mladih vaterpolista ", kazao je Kovačević.

Za reprezentaciju Srbije igraju Andrija Prlainović ponikao u Jadranu iz Herceg Novog, Kotoranin Dušan Mandić, a nedavno je istu odluku donio i talentovanih Gavril Subotić iz Jadrana. On je istakao da nije razgovarao sa Gavrilom Subotićem, podsjećajući da je on bio na širem spisku crnogorske reprezentacije za Olimpijske igre i da nije pozvan zbog povrede.

’’Smatrali smo da igrač koji je trenirao za naš nacionalni tim i nastupao za mlađe selekcije nacionalnog tima, već donio odluku gdje će igrati. Još ako se uz to doda i izjava njegovog oca našem selektoru, nije bilo nikakvog osnova da razgovaramo o hipotezama’’, rekao je Kovačević.

Predsjednik VPSCG naglasio je da igrače ne treba ubjeđivati za koju državu treba da igraju.

’’Igrati za svoju državu, u kojoj si odrastao i sportski sazreo, treba da predstavlja najveću čast za svakog pravog sportistu’’, rekao je Kovačević.

On je kazao da centar Boris Zloković svoju odluku o povlačenju iz reprezentacije nije saopštio Savezu.

’’Vjerujem da on još može pomoći reprezentaciji, jer ima tek 29 godina i siguran sam da će on, ukoliko stručni štab ocijeni da je potreban, i dalje biti na raspolaganju’’, rekao je Kovačević.

On vjeruje da će se pronaći odgovarajući modaliteti rada koji će stvoriti uslove za bavljenje vaterpolom tokom čitave godine i na kontinentalnom dijelu Crne Gore.

"Za Podgoricu i Nikšić projekti su već spremni, ali njihova realizacija zavisi od raspoloživih finansija. U Podgorici je krenula škola vaterpola i očekujemo da će lokalne zajednice sve uraditi kako bi se stvorili uslovi za neometan rad tokom cijele godine.’’

Portal Analitika