Abiznis

Sastanak šefa Kancelarije EBRD-a i guvernera CBCG

Sprej: EBRD na raspolaganju Crnoj Gori

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) stoji na raspolaganju za produbljivanje saradnje institucijama i privatnom sektoru u Crnoj Gori, imajući u vidu procijenjeni uticaj pandemije Covid-19 na njenu ekonomiju, saopštio je šef Kancelarije EBRD-a u Podgorici, Jap Sprej.

Sprej: EBRD na raspolaganju Crnoj Gori Foto: Portal Analitika
Portal AnalitikaIzvor

On se sastao danas sa guvernerom Centralne banke (CBCG), Radojem Žugićem, koji je upoznao Spreja sa efektima mjera koje je CBCG sprovodila na planu očuvanja finansijske stabilnosti od početka Covid-19 pandemije, kao i mjera usmjerenih na jačanje funkcije CBCG u obezbjeđenju likvidnosti u slučaju potrebe sistema za brzim izvorima likvidnosti.

Žugić je upoznao sagovornika i sa podrškom likvidnosti najugroženijem dijelu stanovništva koji je ostao bez posla ili bio suočen sa smanjenjem zarada, uključujući i podršku u očuvanju likvidnosti pravnih lica, posebno u oblasti turizma i poljoprivrede.

Sprej je ukazao na snažan partnerski odnos koji EBRD razvija sa institucijama i privatnim sektorom u Crnoj Gori, kao i da EBRD stoji na raspolaganju za produbljivanje saradnje imajući u vidu procijenjeni uticaj pandemije Covid-19 na ekonomiju Crne Gore.

S tim u vezi, na sastanku je razgovarano o mogućnostima i potencijalnim modalitetima saradnje EBRD-a sa CBCG u oblasti implementacije dijela projekta Procjene kvaliteta aktive (AQR), implementacije instant plaćanja i digitalizacije procesa prinudne naplate, kao ključnih projekata CBCG planiranih za narednu godinu.

Portal Analitika