Crna hronika

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja oko podne ušli u jednu od lamela Master kvarta

(VIDEO) "Papir evo stiže": SPO bez naloga provjerava namještaj

U 19 sati i dalje nema naloga za pretres stanova ili zgrade, SDT se poziva na član 257 KZ, SPO se povukao, ostali samo uniformisani policajci koji će vikend provesti u zgradi i garaži

(VIDEO) "Papir evo stiže": SPO bez naloga provjerava namještaj Foto: M portal
M portalIzvor

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja ušli su danas oko podne u jednu od lamela Master kvarta, ali prema njihovim riječima "papir evo stiže", što znači da se u zgradi nalaze bez ikakvog naloga već tri sata. 

Nekoliko pripadnika SPO je raspoređeno u zgradi na petom i devetom spratu, ali prema informacijama kojima M portal raspolaže stanovi na tim spratovima još nijesu useljeni. Ranije tokom dana, prema saznanjima M portala, ovlašćena osoba iz Elektrodistribucije kontrolisala je brojila u tehničkoj prostoriji zgrade. 

Nezvanično, policajci su prvo rekli da je riječ o istragama protiv Aleksandra Mijajlovića i Zorana Lazovića, potom da kontrolišu fakture preko kojih je kompanija Bemax plaćala namještaj arhitekti Aleksandru Petroviću, te na kraju ponovili isto što su rekli prije par dana kada su ušli u kompaniju Bemax - da rade po usmenom nalogu specijalnog državnog tužioca Miloša Šoškića.

Nezvanične informacije do kojih je M portal došao govore da SPO provjerava najmještaj kojim je ova dva stana opremao arhitekta Aleksandar Petrović, kojeg su protekle sedmice priveli na podgoričkom aerodromu takođe bez naloga. 

“Specijalno policijsko odjeljenje, u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku, preduzima mjere i radnje kojima prikuplja obavještenja i dokaze radi utvrđivanja osnova sumnje da je učinjeno krivično djelo iz stvarne nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva,” saopšteno je kasno popodne iz Specijalnog državnog tužilaštva.

Iz odgovora SDT-a je jasno da i dalje ne postoji nikakav nalog za pretres, već da se pozivaju na član 257 Krivičnog zakonika Crne Gore. Insistiranje novinarke M portala da, kroz nekoliko puta ponovljena pitanja, dobije pojašnjenje ovog člana zakona i kakve on ima veze sa pretresanjem stanova, od portparola SDT Vukasa Radonjića nije stigao nikakav konkretan odgovor.

Oko 18 sati u zgradu je stiglo i nekoliko pripadnika uniformisane policije, a veći dio SPO se nakon toga povukao. Kako M portal nezvanično saznaje, uniformisani policajci praktično nijesu ni znali zašto su dovedeni tu, a u zgradi će boraviti tokom čitavog vikenda. I garaža zgrade je pod policijskom pažnjom, a njeni pripadnici će legitimisati sve koji uđu u garažu i utvrđivati ko se u koji stan uputio.

Novinarki M portala danas oko 13 sati prvo nije dozvoljeno da uđe u zgradu, uz obrazloženje da je "akcija u toku", a nakon što je ipak stigla do jednog od spratova na kojima se nalaze pripadnici SPO sa vidno istaknutom press legitimacijom (na kojoj se nalazi i broj lične karte), rekli su da ih press legitimacija ne zanima i da mora pokazati ličnu kartu. Nakon što je novinarka pokušala da objasni da je press legitimacija sa ličnim podacima sasvim legitimna za identifikaciju, jedan od pripadnika SPO je počeo da viče da ga to ne zanima i da pokaže ličnu kartu, ne pokazujući pritom svoju policijsku legitimaciju. Njegov kolega koji se prije toga legitimisao zapisao je broj lične karte novinarke kako bi provjerio da li je ista osoba u pitanju. 

Biznismen Aleksansar Mijajlović u pratnji advokata Zorana Piperovića, došao je da obiđe majku koja tu živi, međutim dva pripadnika SPO-a nijesu mu dozvolili da to uradi. 

Tek kad je advokat Piperović obavio razgovor sa tužiocem Šoškićem, kojeg je pitao “zašto Mijajloviću nije dozvoljeno da posjeti majku”, jedan od pripadnika SPO-a je dopratio Mijajlovića do stana majke i otišao tek kad je ona otvorila vrata.


Portal Analitika