Region/Svijet

"On je njima legenda"

Split: Nastavnik zvao učenike da mu beru masline i čiste bazen, plaćao ih cigaretama i pivom

Nastavnik Pomorske škole Split Denis Milinović pozvao je svoje učenike u berbu svojih maslina i čišćenje apartmana u porodičnoj vili u Seget Vranjici, objavila je Slobodna Dalmacija.

Split: Nastavnik zvao učenike da mu beru masline i čiste bazen, plaćao ih cigaretama i pivom Foto: Pixabay
Index.hr/Slobodna DalmacijaIzvor

Majka jednog od učenika je novinaru Slobodne Dalmacije pokazala poruke koje je nastavnik slao svojim učenicima. U jednoj od poruka nastavnik piše da će učenike koji dođu u berbu maslina taj dan osloboditi nastave.

"Zove ih ko će s njim u masline, čistit bazen u toj njegovoj vili... Kad sam prvi put čula za to, prvo mi je palo na pamet ono najgore. Ali onda sam shvatila da to sve uredno funkcioniše, da stvarno tamo rade to za što ih je i zvao. Svejedno sam zabranila sinu da ide. Mislim, meni to baš nije normalno... Gledajte, oni obožavaju tog profesora. On je njima legenda. Ima super odnos s učenicima. Ali da im on za takve stvari daje 20 eura, kutiju duvana i pivu ili sok... Pa im onda i šalje u porukama zadatke iz kontrolnih, popušta u školi... Ja mislim da nije u redu da se neki profesor tako ponaša", kaže majka jednog od učenika.

Nastavnik Milinović negira sve optužbe i tvrdi da su učenici bili u njegovom masliniku u sklopu Erasmus+ projekta, prilikom kojeg je u Split došlo ukupno 30-ak profesora i učenika iz Nizozemske, Portugala i Francuske. Međutim, poruke pokazuju da je učenike pozvao u svoj maslinik sedmicu ranije.

Dragan Pavelin, direktor Pomorske škole Split, za Index kaže da je za ovaj slučaj saznao od novinara.

„Po saznanju sam tražio pisano izjašnjenje od nastavnika. On se sad mora u roku od tri dana izjasniti. Nijesam znao za ovo, roditelji mi se nijesu obratili. Nakon što se nastavnik izjasni očekuje se odluka o mogućim sankcijama. To bi vjerovatno podrazumijevalo upozorenje pred otkaz ugovora o radu. U tom slučaju bi do otkaza došlo tek ako profesor ponovi isto ili slično djelo“, kaže direktor.

Portal Analitika