Politika

Hronika prljavog predizbornog obračuna

Spletke oko hapšenja i enigma laptopa

Afera dobija nove detalje, nakon neizvjesnosti i najava hapšenja Milojka Spajića, sada se u priču ubacaju novi elementi: optužbe da su Abazović i Adžić, osim pritiska na policiju i tužilaštvo, falsifikovali dokaze, zamijenili laptop u Dubaiju... Sve to garantuje da će se predizborni prljavi politički obračuni dojučerašnjih saveznika nastaviti

Spletke oko hapšenja i enigma laptopa Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

Iako je lider Pokreta „Evropa sad“ Milojko Spajić preksinoć dramatično saopštio da mu kreatori afere ,,pismo Do Kvona“, premijer Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić spremaju privođenje i pretres stana zbog navodne saradnje sa „kraljem kriptovaluta“, a juče ujutro zamolio svoje pristalice da, u slučaju hapšenja, ne izlaze na ulicu, prljavi obračun dojučerašnjih političkih saveznika neće se okončati predizbornim privođenjem Spajića, saznaje Pobjeda iz više izvora iz policije i Specijalnog državnog tužilaštva.

To je sinoć, u emisiji „Načisto“ na TV Vijesti potvrdio i ministar Adžić naglašavajući da se hapšenje lidera Pokreta „Evropa sad“ Milojka Spajića „neće desiti pred izbore jer Do Kvon nije saslušan“.

Adžić, međutim, nije amnestirao Spajića od odgovornosti sa čovjekom kojeg zbog prevare od 40 milijardi dolara potražuju Južna Koreja i SAD:

- Nije Do Kvon bilo ko i to moramo da znamo, zbog njega su tužioci iz Južne Koreje došli u Crnu Goru. Ako imamo situaciju da on u pismu navodi da je imao odnos sa Spajićem da li je bilo logično da to Spajić demantuje? Ne, to se nije desilo - upozorio je Adžić.

Sinoćnom izjavom ministar unutrašnjih poslova je posredno potvrdio informacije da se u srijedu, u užem krugu Vlade, ozbiljno razmatrala policijsko-tužilačka akcija protiv Spajića.

NOĆNI PREGOVORI

Juče ujutru je „M portal“, pozivajući se na dobro obaviještene izvore, objavio kako Abazović i Adžić, u saradnji sa šefom Specijalnog policijskog odjeljenja Šukovićem, ipak nijesu uspjeli da nađu osnovnog državnog tužioca koji bi bio spreman da potpiše nalog za privođenje ili hapšenje Spajića.

Prema informacijama M portala, kada je propao pokušaj sa tužiocima, Abazović i njegova ekipa je pokušala ,,da pronađe način da policija, na nivou svojih ovlašćenja, privede Spajića.

Ove informacije je „razradio“ tokom jučerašnjeg dana visoki funkcioner PES-a Andrej Milović koji je na Tviteru objavio fotografiju na kojoj premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović sjedi u društvu šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića.

Milović tvrdi da je fotografija nastala baš u srijedu veče i baš nakon cjelodnevnih pokušaja Abazovića da izvrši pritisak na Specijalno državno tužilaštvo u cilju diskreditacije Spajića svega nekoliko dana pred izbore.

- Kada je Milojko Spajić obavijestio javnost o prljavom planu koji se sprema protiv njega, mislio je upravo na ovo, intimni sastanak Dritana Abazovića i šefa SPO Predraga Šukovića, nakon cjelodnevnih pritisaka da se SDT iskoristi u ovoj montiranoj aferi, da bi se Spajić pokušao diskreditovati pred izbore - naveo je Milović ističući i kako je riječ o „nezapamćenoj zloupotrebi institucija sistema u izbornom procesu“.

- Nadamo se da ćemo zajednički stati na kraj ovome. Jedan čovjek, sa tri poslanika, spreman je da izazove haos i rat, samo da bi sačuvao fotelju koja mu izmiče - poručio je Milović.

ĆUTANJE TUŽILAŠTVA I ODSUSTVO VRHA POLICIJE

Iako je afera „Do Kvon“ poprimila dramatične razmjere, a tokom jučerašnjeg dana se dešavao vatromet različitih izjava suprotstavljenih strana, Specijalno državno tužilaštvo na čijem je čelu Vladimir Novović uglavnom je odćutalo događaj.

Čak i nakon javnog poziva Dritana Abazovića, nakon vanredne sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost, iz kabineta Novovića nije stiglo ni obavještenje da je u SDT stiglo famozno pismo Do Kvona.

Prema informacijama Pobjede, Novović je ostao nijem i na četiri jučerašnja poziva iz kabineta odlazećeg premijera Abazovića, što je bila najava da čelnik SDT-a neće ispunjavati predizborne želje lidera Ure, niti njegovih saradnika.

Da sve bude čudnije, četiri dana pred izbore pojavila se informacija da u Crnoj Gori nijesu direktor Uprave policije Nikola Terzić niti direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Boris Milić, zbog navodnih službenih obaveza u inostranstvu. Prema navodima M portala, Terzić je iz Crne Gore izašao na graničnom prelazu Božaj, a Milić na Šćepan Polju.

Kako ističu Pobjedini izvori – i Terzić i Milić su otputovali na unaprijed dogovorene radne sastanke u inostranstvu. Ipak, njihovo odsustvo u jeku afere „Do Kvon“ mediji su tumačili neuobičajenim, prevashodno zbog uzavrelog političkog obračuna.

„JAVNO“ PISMO I „TAJNI“ LAPTOP

Tokom jučerašnjeg dana u priču o vezama Do Kvona i Spajića uključio se i doskorašnji pravni zastupnik Korejca, advokat Branko Anđelić.

Reagujući na ranije navode funkcionera PES-a Andreja Milovića, advokat Anđelić je, osim niza uvreda upućenih Miloviću, potvrdio autentičnost pisma Do Kvona.

- Kriptopravniče Miloviću, koristim ovu jedinu priliku da Vam, isključivo u cilju informisanja cjelokupne stručne i laičke javnosti, kao advokat i građanin ove zemlje ukažem koliko ste pravnih gluposti, kojim uveseljavate javnost, iznijeli poslednja dva dana... Pismo nije „navodno“, već ono postoji i Do Kvon svojeručno napisao, ističe Anđelić potvrđujući da je „od predstavnika kompanije Do Kvona dobio pismena dokumenta o poslovnim odnosima Milojka Spajića i te kompanije“.

- Koje nisam niti ću dostavljati, te sam vam time dovoljno rekao o meni kao „autoru“ ove afere - istakao je Anđelić.

Samo nekoliko sati kasnije oglasio se na društvenim mrežama i „prozvani“ Andrej Milović.

Ali nije odgovarao Anđeliću, već je otvorio još jednu stranicu predizbornog ,,trilera“: priču oko zamijenjenog laptopa Korejca Do Kvona.

- Dritan Abazović i Filip Adžić ovim putem vas obavještavam da ste pali, ljudi su spremni da pričaju i daju sve podatke SDT vezano za lap top i namještaljku oko očite zamjene laptopa. Ako je jedan od Kvonovih lap topova završio u Dubaiju preko Dr Abdula još u aprilu mjesecu, onda je u dokaznom materijalu zamijenjeni laptop, osim ako ne fali jedan - naveo je Milović u objavi na Tviteru.

Adžiću i Abazoviću je poručio da se pozivaju da znaju što je u laptopu, da imaju adrese, ugovori i sve, pa upitao kako ,,kada je laptop zapečaćen“.

- Kako vi, gospodo, znate što se nalazi u laptopu ako je on zapečaćen? Kako tek znate, ako je laptop završio u Dubaiju u aprilu? Osim ako nije ubačen drugi laptop umjesto Do Kvonovog, sa falsifikovanim dokumentima u njemu. Naslućujemo da se radi o kompromitaciji dokaznog materijala, da su učestvovala lica iz pravosuđa i policije, zajedno sa advokatom, dr Abdulom - istakao je Milović, poručujući da neće dozvoliti da se Abazović i Adžić igraju sa ,,našom slobodom i slobodom naših porodica“.

Očito je da afera sada dobija nove elemente – izvjesnog inostranog advokata dr Abdula, tajnu zamjenu laptopa iz Dubaija u Podgoricu, kao i priču o falsifikovanju, odnosno podmetanju dokaza.

Što garantuje da će se predizborni prljavi politički obračuni dojučerašnjih saveznika nastaviti do izbora 11. juna, a da epilog tek treba čekati nakon što se budu znali rezultati vanrednih parlamentarnih izbora.

REAKCIJE: Milatović suzdržan, Đukanović govori o podmetanjima, SDP o „gaženju institucija“

Tri dana nakon izbijanja afere, oglasio se juče i predsjednik države Milatović, ali njegovo kratko saopštenje bilo je prilično suzdržano.

- Pravdu možemo postići jedino kroz nezavisno djelovanje pravosuđa. Očekujem da nadležne institucije rade nepristrasno, doprinoseći stabilnosti zemlje i očuvanju pravnog poretka - naveo je Milatović u objavi na Tviteru.

Zbog odluke Abazovića da u finišu izborne kampanje sazove sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost juče je oštro reagovala Socijaldemokratska partija.

Kandidat za poslanika te partije Bojan Zeković naveo je da je „Crna Gora u potpunom institucionalnom i bezbjednosnom haosu i da jedan čovjek, Abazović, zbog nekoliko stotina glasova, pokušava da pod noge baci bezbjednosni sektor“ i „zgazi sve institucije sistema“.

I bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović se na konvenciji koalicije Zajedno održanoj u Nikšiću, osvrnuo na završnicu kampanje i međusobna optuživanja koja dolaze iz tabora stranaka na vlasti.

- Pogledajmo šta se događa zadnjih dana. Dakle, kako jedan drugome naši politički konkurenti namještaju afere u ovih nekoliko dana uoči izbora, podmećući ili saopštavajući istinu – da je neko od njih bio u komunikaciji sa čovjekom sa međunarodne optužnice zbog pronevjere vrijedne više desetina milijardi. Ali se ne optužuju zbog te neprilične komunikacije, nego se optužuju da bi jedan drugome oštetili rejting uoči parlamentarnih izbora - saopštio je on.

Da svjedočimo nezapamćenoj zloupotrebi bezbjednosnog i državnog aparata u predizborne svrhe, upozoravaju i iz Socijaldemokrata.

A da je premijer u tehničkom mandatu sazivanjem sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost zloupotrijebio javnu funkciju, smatra i programska direktorka Centra za demokratsku tranziciju Milica Kovačević.

Ona ističe da je slučaj Do Kvon dio predizborne borbe, jer se dešava u poslednjoj sedmici pred izbore, da politički i krivično-pravni aspekt i da time treba da se bavi tužilaštvo, a ne premijer.

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
N Nemir_neregistrovani
09.06.2023. 06:36

Koja mrznja nasih budućih glavara idemo u sunovrat propadamo a šutimo i čekamo A znamo zašto nam je ovako zašto nam djeca nemaju budućnost zadto gubimo mir slobodu i dostojanstvo Tražili smo dobiti ćemo ili dobili smo VEĆ

7
0
B Bizmark_neregistrovani
09.06.2023. 06:05

Slavko Perović, je li znao ili je nagađao, ali je sve tačno rekao.

15
0
B Bajo_neregistrovani
09.06.2023. 05:47

U vremenu fundamentalnih promjena recesija je vec dohvatila Evropiu u vremenu velikih turbulencija i stvaranja prakticno novog svjetskog poretka ovi nasi politicari pricaju o nekakvim laptopovima it'd it'd Ovo je namjerno preskakanje price I svijeta sto nas okruzuje.Ovo je zaglupljivanje I imobilisanje naroda.Namjerno I smisljeno nametanje nebitne price

9
3