Crna hronika

„Škaljarci“ i „kavčani“ jedni drugima na tragu

Specijalci opet na kotorskim ulicama

Zbog sukoba „škaljarskog” i „kavačkog” klana, Kotor je juče bio pod policijskom opsadom. Kako Dan saznaje od izvora iz policije, nadležni su došli do informacija da su planirane likvidacije visokopozicioniranih članova sukobljenih kotorskih kriminalnih klanova.

Specijalci opet na kotorskim ulicama Foto: Ilustracija: Screenshot/YouTube
DanIzvor

Zbog toga je juče vršena pojačana kontrola sumnjivih osoba u Kotoru, gdje je juče primijećen veliki broj inspektora u civilu, policajaca i pripadnika specijalne policije.

Policija je kontrolisala aktivnosti i kretanje bezbjednosno interesantnih osoba koje se, prema policijskim evidencijama, povezuju sa „škaljarcima” i „kavčanima“.

Prema nezvaničnim informacijama, policija je ovu aktivnost sprovela na osnovu operativnih podataka i u namjeri da utvrdi da li je posebno ugrožena bezbjednost jednog od vođa klanova. Povod pojačane kontrole su i operativne informacije da je bilo provokacija između vođa zaraćenih klanova.

Već više od pet godina traje rat između dvije kriminalne grupe iz Kotora, „kavačkog“ i „škaljarskog” klana, koji se proširio i na tlo više evropskih država.

Uprkos konstantnom obračunu i spirali nasilja, vođe rivalskih klanova Jovan Vukotić, Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan, koji su ranije uhapšeni, sada su slobodni.

Dok policija hapsi nižerangirane pripadnike klanova zbog sumnji da su izvršili teška krivična djela, vođe su na oprezu dane naprave pogrešan potez zbog kojeg bi slobodu mogli zamijeniti pritvorom ili zatvorom.

Nadležni su nedavno saopštili da su od početka godine spriječili četiri planirana ubistva iza kojih stoje sukobljeni kotorski klanovi.

Specijalno državno tužilaštvo je nedavno saopštilo da je, u saradnji sa Sektorom za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, spriječilo likvidaciju Slobodana Kašćelana.

Tada su uhapšeni Momčilo Milić, Hasan Turković i Dušan Ivanović zbog sumnje da su nabavili eksplozivu napravu velike razorne moći.koja je bila pripremljena za kačenje na krov vozila u pokretu.

Policijski službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, u nastavku kriminalističke istrage, podnijeli su prije nekoliko dana krivične prijave Specijalnom državnom tužilaštvu protiv Beranca Grge Milićevića i Cetinjanina Miloša Klečaka, koji je u bjekstvu.

Oni se terete da su stvorili kriminalnu organizaciju koja je pokušala da ubije Budvanina Marka Ljubišu Kana.

Navedene policijsko-tužilačke aktivnosti predstavljaju nastavak istrage u kojoj su 22, januara ove godine u Budvi uhapšeni državljani Srbije Strahinja Savić i Lazar Ilić, koji su, kako je tada saopšteno iz policije, hapšenjem spriječeni u namjeri da likvidiraju Kana.

Crnogorska policija spriječila je nedavno i likvidaciju Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koja je, prema nezvaničnim informacijama, bila planirana u Tivtu.

Slobode su tada lišeni Radovan Stanišić i Mile Jovanović. To krivično djelo, kako se sumnja, trebalo je da bude izvršeno u nastavku rata kriminalih klanova.

Portal Analitika