Svijet

Zbog upozorenja o nekontrolisanom vraćanju krhotina kineske rakete

Španija privremeno zatvorila vazdušni prostor

Vazdušni prostor iznad nekoliko aerodroma u Španiji zatvoren je zbog upozorenja o nekontrolisanom vraćanju krhotina kineske rakete

Ilustracija Foto: Unsplash
Ilustracija
AnadolijaIzvor

Vazdušni prostor iznad aerodroma Barselona, Taragona, Reus i Ibica privremeno je zatvoren. Letovi iz Katalonije i drugih španskih regiona bili su jutros potpuno prizemljeni na 40 minuta kako se avioni ne bi sudarili sa djelovima rakete.

Peking je u ponedjeljak iskoristio raketu „Long March 5“ kako bi poslao posljednje djelove svemirske stanice „Tiangong“ u orbitu.

Centar Evropske unije za svemirski nadzor i praćenje, koji uživo prati krhotine, upozorio je da bi djelovi rakete mogli ući preko sjevera Iberijskog poluostrva.

Ovo nije prvi put da se djelovi kineske rakete nekontrolisano vraćaju.

Prvi put kada je raketa korišćena 2020. godine, ponovo je ušla u atmosferu iznad zapadne Afrike, a neki ostaci su pali na grad u Obali Slonovače. Drugom prilikom, komadi su pali u Maleziju.

Međutim, manje od sat vremena nakon što je Španija ponovo otvorila svoj vazdušni prostor, stigli su izvještaji da je jezgro rakete uočeno južno od Melburna u Australiji, navodi australijski astrofizičar Brad Taker.

Portal Analitika