Politika

Lider Pokreta „Evropa sad“ i bivši ministar finansija i socijalnog staranja kršio zakone i Ustav Crne Gore

Spajić u aprilu prošle godine bio upisan i u birački spisak Srbije

Rješenjem MUP-a Beograd broj 204-1-27301/08 od 27. 11. 2008. godine, koje je uručeno 27. 11. 2008. godine, Spajić je primljen u državljanstvo Srbije 25. januara 2009. godine. Boravak je na adresi Topalovićeva broj 4 u Beogradu. Spajić je bio prošle godine upisan u birački spisak Srbije u Beogradu na mjestu Duga na Zvezdari čime je postao dupli birač. Pitanje duplih birača otvorila je i Evropska komisija u izvještaju o Crnoj Gori tražeći da nadležni organi temeljno istraže te tvrdnje

Spajić u aprilu prošle godine bio upisan i u birački spisak Srbije Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

Lider Pokreta „Evropa sad“ i bivši ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić u aprilu prošle godine, pored crnogorskog, posjedovao je i srpsko državljanstvo kao i dvojno prebivalište u Beogradu i Podgorici, čime je grubo kršio Ustav i pravni poredak države Crne Gore, pokazuju podaci Pobjede.

Osim toga, Spajić je bio upisan u birački spisak Srbije u Beogradu na biračkom mjestu Duga na Zvezdari, odnosno bio je dupli birač, što je nezakonito.

Iz organizacije KOD, koja se bavila pitanjima dvojnog državljanstva, Pobjedi je u decembru prošle godine saopšteno da tadašnji ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, prema prebivalištu u Crnoj Gori, mogao je da glasa na biračkom mjestu u prostorijama Javnog preduzeća Lokalni putevi u Pljevljima, a istovremeno prema drugom prebivalištu prijavljenom u Beogradu – u vrtiću Duga na Zvezdari. To su podaci iz jula mjeseca prošle godine. U međuvremenu Spajić je promijenio prebivalište pa sada glasa u Podgorici.

– Par dana nakon što smo objavili našu tvrdnju o dva prebivališta, Vlada Srbije je prvo onemogućila pristup sajtu sa javnom bazom birača zbog navodnih radova na ažuriranju, da bi potom stavila i dodatnu pretragu po broju lične karte čime je istraživačima onemogućeno da utvrđuju ko su lažni birači u biračkom spisku Crne Gore – saopšteno je tada iz organizacije KOD.

Pitanje duplih birača otvorila je Evropska komisija u izvještaju o Crnoj Gori tražeći da nadležni organi temeljno istraže te tvrdnje.

Po zakonima Srbije, da bi birač bio upisan u birački spisak mora prethodno da stekne državljanstvo Srbije.

Spajić je u parlamentu u novembru prošle godine na pitanje poslanika Petra Ivanovića saopštio da nema dvojno državljanstvo ne iznoseći više detalja.

Prema podacima kojima raspolaže Pobjeda, Spajić je državljanstvo Srbije stekao nakon 2006. godine čijim zadržavanjem grubo krši zakon.

– Spajić Milojko, od oca Vladimira, rođen 24. 9. 1987. godine u Pljevljima, Crna Gora, dvojni je državljanin Srbije i Crne Gore. Ministar finansija i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore ima prijavljeno prebivalište na adresi Topalovićeva broj 4 u Beogradu i stvarno boravište u Podgorici – saopštio je izvor Pobjede pozivajući se na podatke MUP-a Srbije.

Rješenjem MUP-a Srbije Beograd broj 204-1-27301/08 od 27. 11. 2008. godine, koje je uručeno 27. 11. 2008. godine, Spajić je primljen u državljanstvo Srbije dana 25. januara 2009. godine. Boravak je na adresi Topalovićeva broj 4 u Beogradu, navodi izvor Pobjede pozivajući se na dokumenta MUP-a Srbije. Po toj adresi Spajić je upisan i u birački spisak Srbije.

Prebivalište je mjesto koje je građanin prijavio da u njemu stalno živi. Boravišta su mjesta u kojima građanin boravi povremeno. Svaki građanin može imati samo jedno mjesto u kojem stalno živi, odnosno samo jedno prebivalište. Prebivalište je ključni kriterijum za sticanje biračkog prava i u Crnoj Gori - i u Srbiji. U obje države, građanin je dužan da odjavi ranije prebivalište prije nego prijavi sadašnje.

Priznanje da je Srbija matična država uslov za državljanstvo

Po veoma liberalnom zakonu o državljanstvu Republike Srbije, „najjednostavniji način za sticanje državljanstva Republike Srbije za sve pripadnike srpskog naroda sa teritorije Republike Srbije i iz regiona i njihove potomke, koji Srbiju doživljavaju kao matičnu državu, jeste na osnovu člana 23 stava 1 Zakona o državljanstvu“.

– Ukoliko ste pripadnik srpskog naroda koji nema prebivalište na teritoriji Republike Srbije i želite prijem u državljanstvo Srbije, moraćete da pronađete način da svoje srpsko porijeklo i dokažete – navodi se u zakonu.

Od ostalih uslova, koji moraju biti ispunjeni, zahtijeva se punoljetstvo podnosilaca i pismena izjava da Srbiju smatraju svojom državom.

Zakon o crnogorskom državljanstvu, međutim, ne omogućava dvojno državljanstvo sa Srbijom, a u članu 24 jasno stoji da punoljetni crnogorski državljanin, koji ima i državljanstvo druge države, po sili zakona gubi crnogorsko državljanstvo. Izuzetak su oni koji su stekli srpsko državljanstvo prije juna 2006. godine.

Portal Analitika