Kultura

Spajić sa Karadaglićem: Kultura da postane prepoznatljiv brend Crne Gore

Predsjednik Vlade Milojko Spajić ugostio je globalno proslavljenog umjetnika, gitaristu Miloša Karadaglića i direktoricu novoosnovane fondacije koja nosi njegovo ime, Katarinu Milačić, sa kojima je razgovarao o mogućnostima saradnje Vlade Crne Gore i fondacije na planovima realizacije značajnih projekata iz oblasti kulture.

Spajić sa Karadaglićem: Kultura da postane prepoznatljiv brend Crne Gore Foto: Vlada CG
Portal AnalitikaIzvor

Karadaglić je, kako navode iz Vlade, upoznao premijera sa početkom rada Fondacije "Miloš Karadaglić" i konkretnim planovima u smjeru unapređenja kulturnih djelatnosti u Crnoj Gori i regionu.

“Sopstvenim primjerom mijenjamo svijet. Zajedno sa Katarinom Milačić, izvanrednim timom i partnerima, svoju mrežu kontakata, stečeno iskustvo i znanje, želio sam staviti na raspolaganje izvanrednim, talentovanim mladim ljudima, dajući im šansu da ostvare svoje snove. Gospodina Spajića i mene još od prvog susreta povezuju upravo te vrijednosti i bezrezervna želja da, svako na svoj način, da doprinos budućnosti i napretku društva u Crnoj Gori”, kazao je Karadaglić.

Spajić je upoznao Karadaglića sa Vladinim planovima za razvoj u različitim sektorima, istakavši poseban značaj prosvjete i kulture.

U tom kontekstu, najavio je i osnivanje radnog tijela koje će se baviti pitanjima razvoja kulture.

“Izuzetno je zadovoljstvo da sjedište Fondacije koja nosi ime globalno proslavljenog i nagrađivanog gitariste bude upravo u Crnoj Gori”, kazao je premijer.

On je istakao da će Karadaglićeva umjetnička reputacija, obilježena brojnim uspjesima, edukativnim zalaganjem i plemenitim inicijativama Fondacije, u velikoj mjeri doprinijeti međunarodnoj prepoznatljivosti crnogorske kulturne i umjetničke scene.

Sagovornici su razmijenili ideje o projektu prve namjenski izgrađene koncertne dvorane u Crnoj Gori i Podgorici i iskazali spremnost da zajednickim djelovanjem doprinesu stvaranju uslova za što skoriju realizaciju tog kapitalnog projekta.

Na sastanku je, kako dodaju, bilo riječi i o izmjeni regulatornog okvira u dijelu podsticajnih mjera za donatore i filantrope u kulturi, kojim će se, kako je ocijenjeno, stvoriti dodatne šanse za ulaganja u kulturu i podstaći društveno odgovorno djelovanje privatnog sektora.

Ocijenjeno je i da su kultura i prosvjeta suštinski bitao dio svakog društva i da u simbiozi države, privrede i kulturnih udruženja, uz dobro upravljanje, otvorenost i saradnju, kultura sve više postaje prepoznatljiv brend Crne Gore.

Portal Analitika