Politika

Zbog izostanka rezultata u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma

Spajić: Prijete nam ozbiljne posljedice, mogući i problemi sa korišćenjem nekih fondova EU

Nakon današnje sjednice Vlade, premijer Milojko Spajić poručio je kako Crnoj Gori, zbog nerada u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, prijete ozbiljne posljedice.

Spajić: Prijete nam ozbiljne posljedice, mogući i problemi sa korišćenjem nekih fondova EU Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

On je precizirao kako je "velika vjerovatnoća" da će naša država biti uvrštena na sivu listu FATF-a i MONEYVAL-a, a da bi to sa sobom moglo povući i restrikcije povodom korišćenja određenih fondova EU.  

"Biće ozbiljnih konsekvenci ako se to dogodi", rekao je Spajić.

Dodao je kako je minulih dana rađeno sve kako se Crna Gora ne bi našla na sivoj listi, te kako se tim povodom sastajao sa ambasadorima Kvinte i pisao na više od 50 adresa.

Izmjene zakona su rješenje, spremne su

Izmjene Zakona o sprečavanju pranja novca i Krivičnog zakonika, poručio je Spajić, put su ka poboljšanju situacije u toj oblasti.

"Na neke od ovih zakona se čekalo godinama, a mi smo to uradili za mjesec", dodao je, navodeći kako očekuje da zakonske izmjene budu usvojene na decembarskoj sjednici Skupštine.

Odluku o Brđaninu još nijesu dobili

Komentarisao je i to što je Upravni sud ponovo poništio razrješenje Zorana Brđanina sa mjesta direktora Uprave policije.

"Zvanično još nijesmo dobili odluku suda... Koliko znam, za razliku od prvog puta, ovog puta to neće biti dato na postupanje", naglasio je Spajić.

Nema informaciju o navodnom dokumentu o stvaranju srpskih zemalja

Upitan o tome da li zna da li je predsjednik parlamenta Andrija Mandić sa predsjednicima Srbije i bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska potpisao "dokument o stvaranju srpskih zemalja", Spajić je kazao da nije upoznat sa tim.

"Ne mogu da komentarišem nešto što nije potvrđeno", dodao je.

Portal Analitika