Politika

Ističe kako su svi uslovi ispunjeni

Spajić: Popis može da počne 30. novembra, rigidni pojedinci da ne pritiskaju opoziciju

Svi uslovi iz Sporazuma potpisanog sa predstavnicima opozicionih partija i Vijećima manje brojnih naroda su ispunjeni, tako da proces može da počne 30. novembra i da svi u njemu učestvuju, poručio je danas premijer Milojko Spajić.

Spajić: Popis može da počne 30. novembra, rigidni pojedinci da ne pritiskaju opoziciju Foto: Vlada CG
Portal AnalitikaIzvor

On je apelovao "na sve rigidne pojedince, da ne vrše pritisak na opoziciju".

"Ovo je šansa da pokažemo da smo svi kao društvo jedinstveni i fokusirani na evropski put Crne Gore, a da smo društvenu polarizaciju ostavili daleko iza nas. Najbolji pokazatelj da smo svi pobjednici u ovom procesu, je jednoglasno usvajanje Zakona o popisu", kazao je on.

Kazao je kako je sve plod konstruktivne saradnje sa opozicijom.

Opozicija zatražila odlaganje početka popisa
0
Opozicija zatražila odlaganje početka popisa
28.11.2023 17:28

"Ovim je Vlada pokazala i da je ovakav model inkluzivne i konstruktivne saradnje sa opozicionim partijama i ostalim društvenim akterima moguć, što je vrlo važno za budućnost i rješavanje mnogo većih izazova koji nas očekuju. Zahvaljujemo svim društvenim činiocima koji su omogućili da se svi uslovi ispune", kazao je Spajić.

On je i naveo šta je sve ispunjeno, a na čemu je insistirala opozicija.

"Proširene su popisne komisije i više od onoga što je traženo. Ponovljen je Javni poziv za instruktore i popisivače, proširene komisije su popisivače odabrale prema paritetu. Zakonski je regulisano pitanje provjere unosa podataka softverom i to u skladu sa Sporazumom. Takođe je Zakonom definisano formiranje Komisije za praćenje stvaranja softvera za provjeru podataka i njeni poslovi. Formiran je skupštinski odbor čija je nadležnost da prati primjenu Sporazuma. Utvrđena je kontrola unosa podataka i ispoštovan dogovor o tome da se ne vode pretpopisne identitetske kampanje, od strane političkih partija od momenta potpisivanja Sporazuma, kako se ne bi uticalo na rezultate popisa", naglasio je Spajić.

Podsjetimo, Spajić se danas sastao sa opozicijom povodom popisa, a nakon susreta nije bilo izjava za medije.

Portal Analitika