Društvo

„Korak koji buduću intelektualnu elitu ove zemlje vraća decenijama unazad"

Spahić: Predložene izmjene Zakona o visokom obrazovanju protivne interesu studenata

Forum mladih URA je šokiran predloženim tekstom zakona kojim se studenti isključuju iz produre za izbor rektora Univerziteta Crne Gore, poručio je kopredsjednik FM URA Bijelo Polje, Ernad Spahić.

Spahić: Predložene izmjene Zakona o visokom obrazovanju protivne interesu studenata Foto: URA
Portal AnalitikaIzvor

„Ovo je još jedan u nizu poteza kojim se mladi potiskuju na margine ovog društva, a njihov vapaj nema ko da čuje. Studenti su, u svakoj zemlji, pa i u Crnoj Gori temelj na kome treba da počiva borba za progresivne i napredne ideje, a ovakvim potezima samo ih demotivišemo i tjeramo u apatiju. Ako se predstavnici studenta izbace iz procesa donošenja odluka, to može imati dalekosežne posljedice na kvalitet obrazovanja, a ovim neevropskim činom se narušava cijela infrastruktura državnog univerziteta. Univerzitet služi da bude hram znanja i servis studentima, a nikako ne da studenti budu servis Univerziteta“, naveo je on.

Kako dodaje, ovakva praksa nije poznata u razvijenim evropskim demokratijama gdje se posljednjih decenija ulažu napori da studenti budu više involvirani u “decision-making” procesima na Univerzitetima.

„Smatramo da je ovo korak koji buduću intelektualnu elitu ove zemlje vraća decenijama unazad, a posljedice ovog čina mogu biti bolne po ionako već krhko crnogorsko društvo. Ovim putem apelujemo na donosioce odluka da uvaže zahtjeve studenata i da se u konsultaciji sa cijelom akademskom zajednicom i studentima dođe do adekvatnog rješenja koje će biti u korist svih“, poručio je Spahić.

Portal Analitika