Politika

Spahić: Najbolje su rješenje otvorene liste

IzvorPrema aktuelnom zakonskom rješenju, mandati koje izborna lista dobije dodjeljuju se kandidatima prema rasporedu na njoj kazao je Spahić agenciji MINA.

Spahić je kazao da je od tog bolji prethodni propis po kojem su partije dodjeljivale pola mandata a pola njih se određivalo na osnovu rasporeda na izbornoj listi.

„Najbolje je rješenje po kojem bi građani zaokruživali kandidate na listi, na ovaj način birači nemaju uticaja na to ko će biti u parlamentu već o tome odlučuju partije“, kazao je on agenciji MINA.

Prema riječima Spahića, moguće je dobiti dosta glasova na sjeveru a da svi kandidati na listi budu iz Podgorice.

„Mislim da je bilo bolje prethodno rješenje, jer bi se time prilagodio izbor poslanika volji građana“, smatra Spahić.

On je ocijenio da se ne može unaprijed znati koliko će partije osvojiti glasova u određenim sredinama, „a na osnovu predizbornih anketa ne može se određivati redosled na listi“.

"Najbolje je rješenje da je lista otvorena i da se na njoj zaokružuju imena, jer bi se tako reprezentovala volja građana, jer bi oni sami birali koga žele da ih predstavlja. Kad već to ne može onda je bolja stara varijanta nego postojeća po kojoj se redosled ne može mijenjati“, kazao je Spahić.

Aktuelni propisom, tvrdi on, partije ne mogu ispraviti grešku.

„Ako su na listi prvi kandidati iz Podgorice a sve glasove dobijete na sjeveru to se ne može ispraviti jer se ide redom,to je loše rješenje“, rekao je Spahić.


Portal Analitika