Politika

Spahić: Kome su uslovi u parlamentu loši, neka podnese ostavku

Izvor

Spahić kaže da je iznenađen da je etički kodeks naišao na ovoliko neodobravanje, naročito imajući u vidu da sve institucije – Vlada, lokalne samouprave, pa i mnoge privatne firme, imaju pravila ponašanja koji zaposleni treba da poštuju.

- Ne mogu da shvatim da nekome smeta da treba da se civililzovano ponaša u parlamentu, da vodi kulturan dijalog, da je pristojno odjeven, kao i obaveza da se predstavnicima medijima da objašnjenje zašto ste glasali za određeno zakonsko rješenje, istakao je poslanik SDP-a.

On dodaje da je za neke poslanike očigledno „uvreda takav način ophođenja i ponašanja”.

- Nedostatak prostora jeste problem Skupštine Crne Gore, ali mi sada pričamo o etičkom kodeksu, a ne o uslovima u kojima rade poslanici. Oni sada prave izbor. Ako neko misli da su uslovi rada teški, onda može podnijeti ostavku. Zašto bi on patio za 1.500 eura, kad može fino da stoji za nekom kasom, radi u butiku ili na građevini za 300 eura, poručio je odlučno Spahić.

Spahić objašnjava da je svaki parlament mora posjedovati Kodeks, kao i da su ga zemlje u okruženju uveliko usvojile.

- Svi poslanici mogu da kažu šta bi promijenili, on ne mora izledati onako kako sam ga ja predložio. Ali se osnovna pravila i principi, koje su poznavali i najstarije demokratije, moraju poštovati. Mi treba da budemo primjer građanima koji nas delegeraju i da budemo zahvalni onima koji su nam dali podršku. Zašto bi nekome smetalno da se civilizovano ponaša, objašnjava Spahić, dodavši da „očito neki poslanici nijesu čitali Nacrt kodeksa, a uzimaju za pravo da ga komentarišu”.

Obzirom da svaki etički kodeks implicira političku i moralnu odgovornost, Spahić smatra da crnogorski poslanici namjerno u prvi plan stavljaju priču o lošim uslovima rada, kako bi se skrenula pažnja sa bitnijih stvari.

- Upravo to oni žele, ne bi li se priča o Kodeksu na neki način zamaglila. Ako su im uslovi loši, neka podnesu ostavke, neka dođe neki drugi kome ti uslovi neće smetati u ovom momentu. Ima tu indicija da će se nešto mijenjati, možda će se i praviti novi parlament. Ali, ponavljam, ako zaista ove uslove ne mogu podnijeti, onda neko to mjesto prepuste nekome drugome, zaključuje Spahić.

U Nacrtu Kodeksa konkretno je navedeno šta poslanici smiju da rade u parlamentu, a šta ne. U slučaju kršenja istog - mogli bi da plate i do 50 odsto mjesečne nadoknade.

foto: sdp.co.me

Portal Analitika