Abiznis

Soroš: Svjetska ekonomija je na ivici kolapsa, neredi u SAD su blizu

Izvor

Ovaj 81-godišnji investitor kaže da bi radije ostao živ nego bogat, kada se svijet suoči sa "zlim" periodom i Evropljani budu borili da ne upadnu u haos i konflikt.

Soroš je pomogao evropskoj ekonomiji tako što je kupio dvije milijarde obveznica, ali kaže da je stanje slično onome iz 30-ih godina prošlog vijeka tokom "Velike depresije".

"Euro mora preživjeti jer alternativa - raspad - bi izazvala probleme koje Evropa i svijet ne mogu da priušte.

Situacija je veoma ozbiljna i teška. Suočavamo se se sveopštom krizom u razvijenom svijetu", rekao je Soroš magazinu "Njuzvik", a prenosi "Blic".

Soroš je inače poznat i kao "čovjek koji je u bakrot otjerao Banku Engleske", pošto je 1992. zaradio milijardu dolara zbog pada vrijednosti britanske funte. On je uporedio ekonomsku krizu sa raspadom Sovjetskog saveza i rekao da ljudi ne razumiju potpuno što se događa.

"Ukoliko dođe do propasti eura, to će oživjeti duhove prošlosti i ponovo će pokrenuti političke konflikte koji su uništavali Evropu godinama. Takođe, doći će do povećanja rasizma" rekao je Soroš.

Ipak, razgovor je završio optimistično rekavši da Evropska unija može da povrati svoj stari sjaj i da joj u tome može pomoći SAD.

Portal Analitika