Politika

Poručio njemački kancelar na otvaranju Berlinskog procesa

Šolc: Zapadni Balkan može da računa na Njemačku

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas u Berlinu da su sve države Zapadnog Balkana dio slobodne i demokratske Evrope i da je zajednički posao Evropske unije i regiona da evropsku budućnost koja im je obećana pretvore u stvarnost.

Šolc: Zapadni Balkan može da računa na Njemačku Foto: ap
BetaIzvor

Šolc je na otvaranju samita u okviru Berlinskog procesa rekao da je današnji sastanak prilika da se razgovara o mnogim izazovima sa kojima se Zapadni Balkan susrijeće.

On je izrazio uvjerenje da Berlinski proces može ne samo da oslobodi potencijale regiona, već i da ubrza njegov put ka Evropskoj uniji.

Prema riječima njemačkog kancelara, u trenutku brutalnog rata Rusije protiv Ukrajine, vreme je da se prevaziđu unutrašnji konflikti.

Šolc je rekao da će na današnjem samitu šefova vlada Zapadnog Balkana i zvaničnika EU biti riječi o tri sporazuma koji su izuzetno važni za izgradnju i integraciju zajedničkog regionalnog tržišta.

To je, prema njegovim riječima, važno za olakšavanje kontakata u regionu u najširem smislu, i izgradnju integrisane budućnosti bez unutrašnjih granica.

Dodao je da će važno pitanje biti i energetska bezbjednost, o čemu su, kako je rekao 24. oktobra na sastanku Berlinskog procesa razgovarali i ministri energetike.

Ponovio je da su ministri unutrašnjih poslova u formatu Berlinskog procesa 20. oktobra razgovarali o takođe važnom pitanju ilegalnih migracija i krijumčarenja ljudi.

Rekavši da se danas obećanja Zapadnom Balkanu daju sa osjećajem urgencije, Šolc je naglasio da građani regiona mogu da računaju na Njemačku i na Berlinski proces.

Samitu koji se održava na poziv Šolca prisustvuju šefovi vlada Srbije, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine, predstavnici zemalja EU koje su članice Berlinskog procesa, pedsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel kao i predstavnici međunarodnih organizacija.

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
N Ništa_neregistrovani
03.11.2022. 10:33

priča za javnost. Pitanje je što nije bilo javno ?

3
0
l lukavo_neregistrovani
03.11.2022. 10:04

To je dobro za Kosovo i Srbiju... CG nije zainteresovana jer je vec pred EU ...jedino ako je abaz ovlascen od vas da donosi odluke u ime celog CG naroda!kao sto nam je ukrao grobove i prodao ih crkvi serbije!

6
0
B BabaRoga_neregistrovani
03.11.2022. 09:55

Vi branite Srbiju ,a razlog?

6
0