Svijet

Šolc odbacio mogućnost obnove fosilne energije u svijetu

Njemački kancelar Olaf Šolc čvrsto je danas odbacio na UN konferenciji o klimi COP27 u Egiptu mogućnost obnove upotrebe fosilnih goriva u svijetu.

Šolc odbacio mogućnost obnove fosilne energije u svijetu Foto: Michael Kappeler / POOL / AFP
BetaIzvor

"Ne treba da bude svjetska obnova fosilnih goriva. A za Njemačku kažem da je neće biti", rekao je Šolc na samitu o klimi u egipatskom Šarm el Šeiku. Njemačka je jedna od najvećih evropskih zagađivača gasovima sa efektom staklene bašte.

"Za nas je jasnije nego ikad da budućnost pripada energiji na vjetar, sunčanoj energiji, zelenom vodoniku", dodao je njemački kancelar.

Zbog ruske invazije Ukrajine i posljedica na njemačko snabdijevanje energentima Berlin je privremeno ponovo otvorio centrale na ugalj. Ali, Šolc je dao uvjeravanja da se radi o "kratkom periodu".

"Riješeni smo da izađemo iz uglja", rekao je njemački kancelar, koji vodi koaliciju sastavljenu od njegovih socijaldemokrata, zelenih i liberala.

Njemačka vlada riješila je da produži rad više centrala na ugalj do proljeća 2024.godine, ali ostaje pri odluci da taj vid proizvodnje energije ukine do 2030.

Šolc smatra da tranzicija ka obnovljivim izvorima energije nije samo klimatski, ekonomski i ekološki imperativ već i bezbjednosni imperativ koji se ogleda u njemačkoj zavisnosti od ruske energije.

"Sve to čini centralni zadatak našeg vremena još urgentnijim, odnosno da se ograniči zagrijavanje planete na 1,5 stepeni Celzijusa" rekao je Šolc. Njemačka planira da postigne ugljeničku neutralnost do 2045.

Svaki deseti dio stepena zagrijavanja manje znači manje suše i poplava, manje sukoba vezanih za resurse, manje gladi i loših žetvi i prema tome bezbjednosti i prosperiteta, rekao je Šolc.

On je rekao da zemlje u razvoju koje su manji zagađivači, ali su često najpogođenije posljedicama zagrijavanja s pravom traže međunarodnu solidarnost.

"Spremni smo da im pružimo još veću podršku", rekao je on i obećao je da će Njemačka povećati svoj doprinos borbi protiv zagrijavanja u svijetu u 2025. na šest milijardi eura godišnje u odnosu na 5,3 milijarde 2021.

"Podržaćemo zemlje najteže pogođene klimatskim promjenama da se suoče sa gubicima i štetama", rekao je Šolc.

On se založio za uspostavljanje svjetskog štita protiv klimatskog rizika, i rekao da će Njemačka doprinijeti sa 170 miliona eura.

Portal Analitika