Svijet

"Moramo usvojiti pristup solidarnosti i odgovornosti"

Šolc: Ne smijemo da ostavimo mediteranske zemlje same sa izazovima migracija

Zemlje Evropske unije treba zajedno da odgovore na izazov migracije i da ne "ostavljaju same mediteranske zemlje", izjavio je u Rimu njemački kancelar Olaf Šolc poslije sastanka sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni.

Šolc: Ne smijemo da ostavimo mediteranske zemlje same sa izazovima migracija Foto: REUTERS/Christian Mang
AgencijeIzvor

"Svi oni u EU koji žele da se suoče sa izazovima migracije to mogu jedino zajedno. Svako iskušenje da se problem prepusti nekom drugom je osuđeno na neuspjeh", rekao je Šolc na konferenciji za novinare sa premijerkom Italije.

Meloni, liderka koalicije krajnje desnice, fokusirala je svoju predizbornu kampanju 2022. godine uglavnom na borbu protiv ilegalne imigracije, ali je od početka godine Italija zabilježila veliki porast broja migranata.

Prema podacima italijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, oko 52.300 migranata stiglo je u Italiju od početka godine, u poređenju sa 21.200 u istom periodu 2022. godine.

Italija, zemlja prvog ulaska u EU gdje su stotine hiljada migranata stigle posljednjih godina, kritikuje svoje partnere u EU zbog nedostatka solidarnosti u raspodjeli migranata, čak iako veliki broj njih naknadno napusti tu zemlju.

"Razgovarali smo o tome kako Italija, prilično sama, putuje Mediteranom da bi spasila ljudske živote. Italija radi izvanredan posao, ali mislim da je veliki izazov raditi taj posao zajedno u okviru EU", rekla je italijanska premijerka.

Prema njenim riječima, prava pitanja su odbraniti spoljne granice, boriti se protiv trgovine ljudima i promovisati legalnu imigraciju.

"Italija, Grčka i druge mediteranske zemlje suočavaju se sa ogromnim izazovom, jer se povećava broj ljudi koji pristižu na njihove granice. Ne možemo ostaviti Italiju i druge zemlje same, moramo usvojiti pristup solidarnosti i odgovornosti", rekao je Šolc ranije u intervjuu za Korijere dela Sera.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.