Svijet

"Geopolitički se Evropa mjeri po tome da li je svoja obećanja prema neposrednim susjedima ispunila"

Šolc: Napredak balkanskih zemalja se mora nagraditi inače EU gubi privlačnost

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da Evropska unija treba da održi obećanje o prijemu u članstvo svih zemalja Zapadnog Balkana.

Šolc: Napredak balkanskih zemalja se mora nagraditi inače EU gubi privlačnost Foto: REUTERS/Christian Mang
N1Izvor

„Mi smo se odlučili za veliku Evorpu, mi smo građanima zapadnobalkasnkih država, Ukrajini, Moldaviji i perspektivno Gruziji rekli: ‘Vi pripadate nama, mi želimo da vi budete dio EU'“, podsjetio je Šolc tokom govora o budućnosti Evrope u Evropskom parlamentu.

Njemački kancelar naglasio je da nije riječ samo o altruizmu, već i o evropskoj vjerodostojnosti i racionalnosti.

„Riječ je o tome da mir u Evropi, nakon ovih velikih prekretnica i ruskog groznog rata, bude zauvijek i trajno osiguran, barem trajno. Geopolitički se Evropa mjeri po tome da li je svoja obećanja prema neposrednim susjedima ispunila“, ukazao je Šolc.

Naglasio je i da ta obećanja može da ostvari iskrena i otvorena politika proširenja.

„Prije svega su u pitanju države Zapadnog Balkan čiji je pristup počeo prije, vjerujte mi, punih dvadeset godina, tada im je to stavljeno kao realna perspektiva“, podsjetio je njemački kancelar.

Poručio je i kako otpočeti proces normalizacije odnosa između Srbije i Kosova treba dalje podsticati, da treba nastaviti sa reformama u svim zemljama kandidatima, kao i da treba nagraditi „političku hrabrost“ Sjeverne Makedonije.

„Napredak se mora s naše strane nagraditi, inače će kompletna politika proširenja izgubiti svoju privlačnost, a EU svoj uticaj“, upozorio je.

U Evropi se 9. maj obeležava i kao Dan Evrope u znak sećanja na objavljivanje deklaracije kojom je tog dana 1950. godine ferancuski šef diplomatije Robert Šuman pozvao na uspostavljanje novog poretka među evropskim zemljama, nakon čga je uspostavljena Evropska komisija za ugalj i čelik.

Iz te komisije, nastala je Evropska ekonomska zajednica, a 1991. u Mastrihtu je proglašena Evropska unija.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.