Društvo

Duvanski proizvod neobičnog imena

"Snus" lako dostupan tinejdžerima, nadležni ne znaju otkud u prodaji

Duvanski proizvod neobičnog imena "Snus" može se kupiti na tafikama u Podgorici. Mala pakovanja bijelog praha kupuju uglavnom tinejdžeri. Upakovan je u plastičnu kutiju, kao žvake ili bomboni, a košta nepunih pet eura. Zabava za tinejdžere, glavobolja za roditelje, koji ne znaju kako da reaguju, jer na pitanje otkud u slobodnoj prodaji kod nas, ni nadležni nemaju odgovor.

"Snus" lako dostupan tinejdžerima, nadležni ne znaju otkud u prodaji Foto: Profimedia
RTCGIzvor

Nije droga, a nije ni cigareta. Riječ je mljevenom duvanu koji je pakovan u minijaturne kese nalik onima za čaj i mirišu na eukaliptus.. Lako dostupan i popularan među tinejdžerima.

"Duvanske kompanije su proizveli snus kao noviju vrstu duvana, zdraviju za odvikavanje od duvana, ali iskustva pokazuju da nije zdraviji, da je proizvod koji sadrži nikotin i izaziva zavisnost i druge supstance koje dovode do komplikacija u organizmu", kazala je Agima Ljajević iz Instituta za javno zdravlje.

Visoke koncentracije nikotina najviše utiču na zube i respiratorne organe, a posebno na mlade u razvoju.

"On dovodi do poremećaja u usnoj duplji i za kratko vremena dovodi do promjena zuba i usne duplje ali i na drugim organima, laring, želudac i udaljeniji organi" navodi Ljajević.

I dok ga mladi koriste iz zabave, nesvjesno postaju zavisni. To upozorenje je i na kutiji koju kupite.

"Nikotin izaziva zavisnost kao heroin, treba i prodaju i nuđenje sprovesti pod kontrolom i ograničiti upotrebu ovih poroizvoda", kazao je Ljajević.

Policija ne. Kako su nam rekli, nije u njihovoj nadležnosti. Dok se kod nas kupuje na trafici, snus je u svim državama EU zabranjen, osim u Švedskoj u kojoj se proizvodi.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
s sramno_društvo_neregistrovani
01.10.2022. 12:50

Pih, raspala medicina, raspala nauka, raspali državni organi i institucije koje treba da brinu o mladima i njihovom zdravlju...Sramota i jad! DPS, molim te, vrati se, kako kod ali bilo nam je koliko toliko bolje, znao se kakav takav red. Ovo što sad imamo je SUVO ZLO!!!

4
1
n nenad_mne
01.10.2022. 09:32

Pojavi se u slobodnoj prodaji, a nije poznato šta je ???

7
0