Svijet

Sniježna oluja izazvala haos u centralnoj Evropi: Otkazani letovi, putevi blokirani

Svi letovi su obustavljeni na aerodromu u Minhenu 2. decembra nakon što je sniježno nevrijeme zamelo južnu Njemačku i djelove Austrije, Švajcarske i Češke, što je uticalo na putovanja širom regije.

Sniježna oluja izazvala haos u centralnoj Evropi: Otkazani letovi, putevi blokirani Foto: AP
RSEIzvor

Nakon što je prvobitno najavio obustavu vazdušnog saobraćaja do subote u podne, aerodrom je kasnije najavio da će letovi biti otkazani do 6 sati ujutro u nedjelju. Ostali aerodromi u regionu, uključujući i švajcarsku finansijsku prijestonicu Cirih, takođe su najavili kašnjenja i otkazivanja zbog vremenskih prilika.

Zaustavljeni su i vozovi do i od centralne stanice u Minhenu, saopštila je njemačka nacionalna željeznica, savjetujući putnike da odgode ili preusmjere svoja putovanja. Novinska agencija Dpa javila je da su neki putnici u Minhenu i obližnjem gradu Ulmu proveli petak naveče u vozovima zbog zastoja.

U Minhenu od subote popodne nisu saobraćali autobusi ili tramvaji, saopštila je lokalna tranzitna uprava. Vremenskim neprilikama su takođe bile pogođene neke linije metroa i regionalnih vozova.

Srušeno drveće ostavilo je hiljade ljudi bez struje širom pokrajine Bavarske, izjavila je za Dpa komunalna kompanija Bayernwerk.

Zvaničnici njemačke Bundeslige takođe su objavili da je fudbalska utakmica između minhenskog Bayerna i Union Berlina, prvobitno bila zakazana za subotu popodne u Minhenu, otkazana.

Policija u Donjoj Bavarskoj, regiji sjeverozapadno od Minhena, saopštila je da je odgovorila na 350 incidenata povezanih sa snijegom i ledom između petka uveče i subote rano ujutru, od kojih su neki doveli do lakših do umjerenih povreda.

U Austriji i Švajcarskoj, nove sniježne padavine navele su zvaničnike da podignu uzbunu zbog opasnosti od lavina. Pokrajine Tirol i Vorarlberg u zapadnoj Austriji podigle su svoja upozorenja o lavinama na drugi najviši nivo nakon što je region tokom noći pao do 50 centimetara (20 inča) snijega.

Austrijska željeznička kompanija OeBB saopštila je u subotu poslijepodne da su različiti diijelovi njenih ruta širom zemlje zatvoreni zbog nevremena.

U Češkoj su glavni auto-put i neki drugi putevi bili satima blokirani, vozovi i javni prevoz suočeni su sa kašnjenjima i otkazima, a više od 15.000 domaćinstava ostalo je bez struje.

Ključni autoput D1 koji povezuje glavni grad Prag sa drugim najvećim gradom Brnom bio je u zastoju satima nakon nesreće koja je izazvala 20 kilometara dugu kolonu kamiona. Saobraćajne gužve su pogodile i druge djelove auto-puta, kao i D5 koji povezuje Prag s Njemačkom.

Brojni brzi i regionalni vozovi morali su se zaustaviti u južnom dijelu zemlje jer prekogranični vozovi iz susjedne Austrije i Njemačke nisu saobraćali, a očekivalo se da će neki putevi ostati zatvoreni tokom dana.

Portal Analitika