Abiznis

Snažan rast dionica na Volstritu

Izvor

Dow Jones indeks ojačao je 1,69 odsto na 13.096 bodova, S&P 500 1,9 odsto na 1.390 poena, a Nasdaq dva odsto na 2.967 bodova, prenosi Mina biznis.

Ulagače je u petak ohrabrio podatak da je u julu u SAD-u broj zaposlenih porastao oko 163 hiljade, najviše u posljednjih pet mjeseci i znatno više nego što se očekivalo.

To je prvi pozitivni izvještaj koji ukazuje na otpornost američke ekonomije, nakon niza makroekonomskih podataka koji pokazuju da se njegov rast usporava. Ulagače nije pokolebalo ni to što je stopa nezaposlenosti porasla s 8,2 odsto na 8,3 posto.

Ipak, privreda nije baš ni u dobroj situaciji, pa se ulagači nadaju da bi već u septembru američka centralna banka - FED mogla dodatno olabaviti monetarnu politiku. Tržište podržava i nada da će ECB uskoro početi da kupuje obveznice prezaduženih članica eurozone - Italije i Španije kako bi smanjila cijenu njihovog zaduživanja.

U četvrtak je predsjednik ECB-a, Mario Draghi, razočarao ulagače koji su očekivali da će ta finansijska institucija odmah početi kupovinu obveznice. Nakon što su prespavali, zaključili su da ECB ipak priprema teren za odlučnije mjere protiv dužničke krize u septembru.

Zahvaljujući tome, u petak su snažno porasle cijene akcija na berzama u Italiji i Španiji, dok su prinosi na obveznice tih članica eurozone pali. To je, ipak, podstaklo rast cijena dionica banaka, koje su bile najveće dobitnice među deset sektora S&P 500 indeksa.

Pozitivno na tržište utiču i dobri kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija. Dosad su izvještaje objavile 402 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, a pritom su zarade njih 68 odsto nadmašile očekivanja.

Uprkos snažnom rastu cijena dionica, ispodprosječan obim trgovanja pokazuje da na tržištu ipak nije vladala euforija. Na Volstritu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je zamijenilo oko 6,5 milijardi dionica, dok prosječan dnevni promet u ovoj godini iznosi 6,75 milijardi.

Portal Analitika