Region

Izjavio da ima instrumente da smijeni predsjednika Republike Srpske

Šmit: Neka Dodik ne misli da se može sakriti iza naroda ili da ga narod u RS podržava

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit je danas izjavio da ima instrumente da smijeni predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, ali da smatra da je najbolje za BiH da tamošnje društvo rješava probleme koje ima.

Šmit: Neka Dodik ne misli da se može sakriti iza naroda ili da ga narod u RS podržava Foto: Beta/European Council/Aron Urb
BetaIzvor

Šmit je u intervjuu za sarajevski "Avaz" rekao da "suprotno Dodikovoj tvrdnji o mom kolonijalnom upravljanju, ja bih bio srećan da ne moram da donosim odluke. I neka ne bude uvjeren da će se sakriti iza naroda ili da ga narod u RS podržava. Ako se sjećamo 2. oktobra (prošlogodišnji opšti izbori u BIH), rezultati za predsjednika RS bili su jako diskutabilni, o njima se jako mnogo priča".

Vlada Njemačke poručila Dodiku: Naredba za hapšenje Šmita nezakonita i predstavlja kršenje Dejtona
7
Vlada Njemačke poručila Dodiku: Naredba za hapšenje Šmita…
15.09.2023 12:22


Šmit je, komentarišući otvoreno pismo koje mu je uputio Dodik, iznoseći niz optužbi na njegov račun i osporavajući mu legitimitet visokog predstavnika u BiH, jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN-a, ocijenio da "sadržaj Dodikovog pisma ispod svakog nivoa i nije dostojan nekoga ko ima političku odgovornost".

Dodiku je preporučio da još jednom pita generalnog sekretara UN Antonija Gutereša ko je visoki predstavnik u BiH, dodavši da se o tome može raspitati i u celom Savetu za primenu mira u BiH (PIC).

"Mislim da mu nije dobro da razgovara samo sa (ruskim predsjednikom) Vladimirom Vladimirovičem" Putinom, ocijenio je Šmit.

Upitan zašto u ponedeljak nije otišao u Banjaluku, kako je bilo najavljeno, visoki predstavnik u BiH je odgovorio da "ne može i neće sve informacije koje ima iznijeti javno, ali da su postojali razlozi".

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
M Miloš_neregistrovani
15.09.2023. 14:16

Ovaj ili nije puno pametan ili se pravi Tošo. Naime, Vučić i Putin preko Dodika od njega prave budalu. Dakle, samo okolnost ako misli da bosanski Srbi nisu za veliku Srbiju - griješi, također okolnost da spominje neimenovano Trivićku - koja je isto kao i Dodik bila Vučićev kadar, govori o njegovoj a i o naivnosti Zapada. Konačno, malo sankcija Vučiću sve bi riješilo i Srbiju i BiH i CG i Kosovo, odnosno ugasilo bi tamošnji san o fašistoidnoj velikoj Srbiji!

8
1
S Strava_neregistrovani
15.09.2023. 12:21

Zašto tako Zapad podilazi Srbima na Balkanu, nije mi jasno... Jedni nebitni, siromašni, niko i ništa...

14
1