Region

Slučaj ubistva trudnice u Prištini: Suspendovana četiri policajca

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja rekao je da su četiri policajca suspendovana zbog kršenja naloga za zaštitu Hamide Magašin , trudnice koju je 30. novembra navodno ubio njen suprug.

Transparent sa porukom "Iz sigurnih u krvave ruke", na protestu u Prištini nakon ubistva trudnice Foto: Arben Hoti/RFE-RL
Transparent sa porukom "Iz sigurnih u krvave ruke", na protestu u Prištini nakon ubistva trudnice
Portal Radio Slobodna Evropa (RSE)Izvor

“Dosadašnji nalazi će biti proslijeđeni tužilaštvu na kriminalističko postupanje”, precizirao je Svečlja.

Preporuku za suspenziju policajaca ranije je dao Policijski inspektorat Kosova.

Kako navodi Inspektorat, komandir policijske stanice u Lipljanu, narednik i dva istražitelja, osumnjičeni su za krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i falsifikovanje službene isprave.

Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju izjavila je da je ubistvo Hamide Magašin “posljedica institucionalne neodgovornosti”.

U međuvremenu, premijer Kosova Aljbin Kurti kazao je da odgovorne osobe moraju podnijeti ostavke ili biti razriješene.

Hamidu Magašin navodno je ubio njen suprug Sokolj Haljilji kod zgrade Ginekološke klinike u Prištini, u kojoj je čekala rođenje djeteta.

Osnovni sud u Uroševcu potvrdio je da je nju ranije izdao nalog za zaštitu od 13. septembra 2022. do 13. marta 2023. godine. Zahtjev za njegovo izdavanje podnesen je 8. septembra.

Isti sud je 23. septembra presudom proglasio okrivljenog Haljilija krivim za krivično djelo neovlašteno posjedovanje ili držanje oružja, na osnovu čega je bio kažnjen.

Nakon dva dana bjekstva, 2. decembra, vlasti su objavile da je Haljilji izvršio samoubistvo uprkos pokušajima policijskih zvaničnika da ga ubijede da se preda.

Policija Kosova je saopštila da je on pronađen u selu Davidovce u opštini Štimlje.

Prema pisanju nekih medija, Haljilji je živio na području te opštine.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.