Abiznis

Slovenija uvela poseban krizni porez na nekretnine za bogate

Izvor

Skoro 45.000 nekretnina u Sloveniji u vlasništvu je manje od hiljadu ljudi, a krizni porez plaćaće oni čija vrijednost nekretnina prelazi milion eura.

Vrijednost njihove nepokretne imovine evidentirana je prije tri godine, u okviru službene procjene vrijednosti svih nekretnina i stambenog fonda u cijeloj državi. Tada se govorilo o mogućem posebnom porezu za sve vlasnike nekretnina, ali to ipak nije sprovedeno.

Poreska uprava objavila je da će ove sedmice poslati poreske zahtjeve na adrese 939 poreznih obveznika u čijem je vlasništvu ukupno 44.940 nekretnina, a koji će rješenja dobiti u septembru.

Ako žele biti oslobođeni poreza na luksuz, potvrđenog u parlamentu prije tri mjeseca, ti vlasnici moraju dokazati da je vrijednost njihove nepokretne imovine manja od službene procjene, da ih koriste u poslovne svrhe ili kao proizvodni pogon. Takvi objekti su izuzeti od plaćanja novog poreza.

Poreska stopa za vlasnike čije nekretnine imaju ukupnu vrijednost do dva miliona eura iznosi 0,5 odsto, a za vlasnike s nekretninama iznad te brojke jedan odsto na godi[njem nivou. Zakon se ne odnosi na imovinu u inostranstvu. Podsjetimo, prije oko mjesec dana Slovenija je uvela i porez na privatna vozila s više od 2500 kubika, motocikle i motore iznad 1000 kubika, a poskupjele su i cigarete za 10 centi.

To je samo dio vladinih mjera štednje kojima su smanjene i penzije veće od 600 eura, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo. (Biznis.ba)

Portal Analitika