Region

Sa 153 glasa

Slovenija postala nestalna članica Savjeta bezbjednosti UN

Slovenija je izabrana za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN-a u trci u kojoj je ubjedljivo pobijedila Bjelorusiju. Svoje mjesto preuzeće od januara iduće godine.


Slovenija postala nestalna članica Savjeta bezbjednosti UN Foto: EPA-EFE
Klix.baIzvor

Trka između dvije članice istočnoevropske grupe Ujedinjenih nacija za jedno od pet nestalnih mjesta u Savjetu bila je jedina sporna, ali i pomno praćena zbog suprotstavljenih stavova dvije zemlje o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Tokom tajnog glasanja u Generalnoj skupštini UN-a, koja broji 193 članice, Slovenija je dobila 153 glasa, a Bjelorusija samo 38.

Slovenačka vlada na svom Twitteru objavila je da je to veliki uspjeh.

Dvogodišnji termin u Savjetu bezbjednosti imaće još Gvajana sa 191. glasom, Sijera Leon sa 188, Alžir sa 184 i Južna Koreja sa 180.

Za pet novih članica Savjeta mandat će početi prvog januara 2024. godine, po isteku članstva Albaniji, Brazilu, Gabonu, Gani i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Deset mjesta u Savjetu koja nisu stalna dodjeljuju se regionalnim grupama koje obično biraju kandidate, ali nekada ne mogu da se saglase po tom pitanju.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.