Region

Slovenija: Partizanske pjesme postale dio kulturne baštine

Partizanske pjesme nastale tokom Drugog svjetskog rata upisane su u slovenački registar nematerijalne kulturne baštine.

Slovenija: Partizanske pjesme postale dio kulturne baštine Foto: UGC
AgencijeIzvor

Te pjesme postale su izuzetno popularne poslije rata, a inicijativu da se uvrste u registar pokrenuo je Partizanski hor iz Ljubljane. Time će više stotina pjesama biti sačuvane za buduće generacije, prenosi agencija STA.

Slovenačke partizanske pjesme potiču od pobunjeničkih i narodnih ratnih pjesama nastalih tokom Drugog svjetskog rata, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture Slovenije.

Prvobitno su ratne, revolucionarne i pobunjeničke pjesme pjevale vokalne grupe vojnika koje su bile dio amaterskih pozorišnih ili kulturnih grupa i izvodile su se na kulturnim događajima u partizanskim jedinicama ili na oslobođenim teritorijama.

U aprilu 1944. godine, počela je sa radom Pjevajuća četa, poznata i kao Hor invalida, u kojoj je nastupalo 17 vojnika koji su se oporavljali u partizanskoj bolnici, a potom je nastavio da ih izvodi Partizanski hor.

Poslije Drugog svjetskog rata, partizanske pesme bile su stub državne muzičke produkcije i dio formalnog obrazovanja.

Nakon 1991, te pjesme su izvođene uglavnom na neformalnim mjestima, ali su u proteklih nekoliko godina brojni horovi i pjevačke grupe iznova ‘otkrili’ partizanske pjesme i njihov kulturološki potencijal.

Portal Analitika