Abiznis

Slovaci grade najskuplji, Kosovari najeftiniji

Izvor

 

Još su žive polemike u Crnoj Gori: da li je ponuda grčko-izraelskog konzorcijuma bila zaista realna, ili su nam stranci „zapaprili čorbu“? Uporedni podaci koje je prikupio i obradio Portal Analitika omogućavaju pregled cijena koštanja gradnje autoputeva  započetih u 2010.godini, od sjevera do juga Evrope. Sve to u namjeri da sagledamo kako je Crna Gora prošla na tenderu za gradnju autoputa.

 

Slovačka - najskuplji autoput svih vremena: Prema dostupnim podacima sa Interneta, ubjedljivo najskuplji autoput gradiće se ove godine u Slovačkoj: 24 kilometra autoputa na relaciji Žilina- Martin, gradiće konzorcijum njemačkog „Hoctiefa“ i austrijske Alpine Bau za fantastičnih - dvije milijarde eura. Po kilometru autoputa 83,3 miliona eura!

Drugi po rejtingu skupoće je autoput Moskva-Petrovgrad, u dužini od 43 kilometra koji će Rusiju i graditelja „Alpinu“, koštati 1,5 milijardi eura ili 34,8 miliona eura po kilometru. Nešto više od 30 kilometara autoputa na potezu Papos-Polis na Kipru koštaće tu državu i investitora internacionalnu kompaniju „Vinci“ 900 miliona eura, odnosno „pristojnih“ 30 miliona eura po kilometru.

 

Kosovo gradi najjeftiniji autoput: Ubjedljivo najjeftiniji autoput gradiće se ove godine u komšiluku – na Kosovu. Američki Behtel će 120 kilometara autoputa - od granice Albanije preko Kosova do granice sa Srbijom - izgraditi za 700 miliona eura.To je svega 6,8 miliona eura po kilometru.

Međutim, kod gradnje kosovskog autoputa sve rizike - preuzima država, što nije uobičajeno kod projekata te vrste. Otuda i razlog tako niske cijene kosovskog projekta.

Da nije dobro da država preuzme rizike gradnje, svjedoči podatak da je troškove vrijedne stotine miliona eura srušenog tunela u Albaniji, na trasi autoputa koji je gradio Behtel, morala da plati - Vlada te države.

2605autoputokKarakteristike crnogorskog autoputa: Srećom, što se tiče crnogorskog autoputa, sve rizike, osim arheoloških, preuzeo je grčko-izraelski konzorcijum. Aktor-HCH će graditi dionicu od 42 kilometra od Smokovca do Mateševa, zaobilaznicu oko Podgorice dugu 18 kilometara i osam kilometara polu-autoputa od Đurmana do Skadarskog jezera. Još nije definisano kako će se graditi put preko Skadarskog jezera, već je dogovoreno da se o tome odluči narednih mjeseci. Kilometar autoputa, koštaće 23,5 miliona eura, što je za tri miliona manje od cijene koje je ponudio hrvatski konzorcijum koji je predvodio splitski Konstruktor. Ipak ponuđena cijena crnogorskog autoputa - ako je vjerovati stručnjacima- uopšte nije bagatelna.

Naime, prema Studiji izvodljivosti  izgradnje autoputa, koju je početkom 2008.godine uradila ekspertska kompanija Louis Berger, precizno je izračunato da ukupna cijena izgradnje autoputa od 170 kilometara iznosi 1,94 milijardi eura. U istoj studiji se navodi da kilometar najzahtjevnije dionice prema Mateševu košta prosječno 14 miliona eura. Studija je rađena prije početka krize kada je puno lakše bilo obezbijediti novac, kada su bile daleko manje kamate i troškovi osiguranja, pa je razumljivo otkud tako relativno niska cijena izgradnje.

 

Slijedi obezbjeđivanje garancija: Crnogorski autoput, prema tehničkim kriterijumima, predstavlja najsloženiji građevinski poduhvat te vrste u Evropi. Samim tim, projekat je manje isplativ i manje atraktivan za finansiranje od strane velikih međunarodnih banaka.

Naime, prema zvaničnim podacima, na najzahtjevnijoj dionici od Smokovca do Mateševa - polovina autoputa su tuneli i mostovi. Ta dionica duga 42 kilometara ima stopu rentabiliteta (isplativosti) od svega 6,6 odsto. To je glavni razlog zbog čega EIB ne želi da finansira tu dionicu, jer se kao prihvatljiva stopa rentabilnosti, prema kriterijumu te banke, računa procenat od 11 odsto.

Međutim, EIB je prošlog mjeseca prihvatila da finansira 50 odsto izgradnje dionice od Podgorice do Đurmana jer je, prema bankarskim računicama, taj dio autoputa rentabilan po stopi od veoma profitabilnih - 17 odsto.

Grčko-izraelskom konzorcijumu u narednih nekoliko mjeseci predstoji da obezbijede finansijke garancije za najzahtjevniju dionicu Podgorica-Mateševo. Crnogorska javnost s nestrpljenjem čeka da konačno počne izgradnja autoputa, a svakako da je povoljna okolnost to što je cijena među povoljnijim u Evropi.

 Predrag Zečević

 

 

Portal Analitika