Abiznis

Novi v. d. izvršnog direktora EPCG funkcioner GP Ura, a bio je i odbornički kandidat te stranke na lokalnim izborima u Pljevljima

Šljukić iz Ure „preletio“ na čelno mjesto EPCG

Izbor Šljukića kao funkcionera Ure na čelno mjesto u EPCG ne korenspondira sa najavom premijera i ministra energetike o profesionalcima na čelu energetskog sektora jer je riječ o partijski angažovanom licu. Ura nije dio Vlade, i izbor Šljukića, koji je rođeni Pljevljak kao i premijer Spajić, ipak predstavlja iznenađenje jer je i energetski sektor takođe dio podjele među konstituentima nove vlasti u kojoj nije stranka Dritana Abazovića

Šljukić iz Ure „preletio“ na čelno mjesto EPCG Foto: EPCG
PobjedaIzvor

Novi vršilac dužnosti izvršnog direktora Elektroprivrede Crne Gore Zoran Šljukić funkcioner je Građanskog pokreta Ura iz Pljevalja, saznaje Pobjeda. Šljukić je bio odbornički kandidat koalicije SNP-Ura na lokalnim izborima 2022. i to sa liste stranke Dritana Abazovića.

Odbor direktora EPCG na hitnoj sjednici održanoj u utorak za vršioca dužnosti izvršnog direktora imenovao je upravo Šljukića.

OSTAVKA ROVČANINA

Imenovanje Šljukića za vršioca dužnosti izvršnog direktora uslijedilo je nakon što je dosadašnji izvršni direktor Nikola Rovčanin napustio tu poziciju zbog, kako je saopšteno iz EPCG, preuzimanja funkcije poslanika u Skupštini.

- Zoran Šljukić je rođen 1985. godine u Pljevljima. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici, a u EPCG radi od 2010. godine. Razvojni put je prošao uglavnom u TE „Pljevlja“, gdje je obavljao poslove glavnog inženjera za tehnički sistem upravljanja i rukovodioca sektora za eksploataciju, a od 2022. godine je, na nivou EPCG, bio glavni operativni, a potom i tehnički direktor. Takođe, menadžer je projekta „Ekološka rekonstrukcija TE 'Pljevlja'“- navodi se u saopštenju EPCG, kojim su potencirane stručne reference Šljukića.

1701927378-capturessssssssssssssssss

Ipak izvori Pobjede tvrde da se uspon Šljukića u EPCG poklapa sa izborom Vlade na čijem je čelu upravo bio predsjednik Ure Dritan Abazović.

USPON

- U pitanju je meteorski uspon: od eksploatacije uglja do tehničkog direktora EPCG, tvrde izvori Pobjede.

Izbor Šljukića kao funkcionera Ure na čelno mjesto u EPCG ne korenspondira sa najavom premijera i ministra energetike o profesionalcima na čelu energetskog sektora jer je riječ o partijski angažovanom licu. Ura nije dio Vlade i izbor Šljukića, koji je rođeni Pljevljak kao i premijer Spajić, ipak, predstavlja iznenađenje ukoliko bude i izabran na tu funkciju jer je i energetski sektor takođe dio podjele među konstituentima nove vlasti u kojoj nije stranka Draitana Abazovića.

- Lošim odnosom prema Pljevljima, sve prethodne vlade su dovele u tešku situaciju ovaj grad. Ekološku rekonstrukciju Termoelektrane radimo sa 20-30 godina zakašnjenja u odnosu na srednje razvijene evropske zemlje. Svi zajedno kao Pljevljaci treba da smo svjesni te činjenice. Ne dozvolimo da se i dalje iz Pljevalja samo odnose bogatstva. Svi zajedno treba da održavamo i čuvamo našu industriju, jer je jedino još mi imamo u Crnoj Gori. Nećemo dozvoliti da Crna Gora nema energetsku nezavisnost! Takođe nećemo dozvoliti da Pljevlja i dalje ne budu nosilac razvoja energetike. Daćemo zamah Rudniku i Termoelektrani kroz nove velike investicije sve dok Crna Gora ne bude spremna za lagani prelaz na nove obnovljive izvore energije, govorio je Šljukić u ime Ure tokom kampanje za lokalne izbore prošle godine.

Tek ostaje da se vidi da li će Šljukić biti izabran na funkciju izvršnog direktora iako mu se daju realne šanse.

Ministarstvo energetike i rudarstva prije dvije sedmice raspisalo je konkurs za tri člana Odbora direktora Elektroprivrede. Vlada je kao vlasnik elektroenergetske kompanije donijela odluku kojom zahtijeva od borda EPCG da što prije sazove vanrednu sjednicu Skupštine akcionara.

Na dnevnom redu Skupštine bi, kako se navodi u odluci, trebalo da budu odluke o razrješenju starih i imenovanju novih članova borda.

Konkurs, kojim je Ministarstvo energetike pozvalo zainteresovane kandidate koji stručnim kvalifikacijama, radnim iskustvom i referencama mogu odgovoriti izazovima za poziciju člana borda, je završen.

Prethodno je ministar energetike Saša Mujović kazao da će tri člana borda izabrati na konkursu, dok će preostali biti predstavnici parlamentarne većine.

Na Skupštini akcionara EPCG krajem juna izabran je aktuelni Odbor direktora koji čine Milutin Đukanović (predsjednik borda), Mijuško Bajagić, Tahir Đonbaljaj, Ivan Šaranović, Martin Ćalasan, Emir Strujić i Goran Šućur.

Portal Analitika